/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

KRÖNIKAN

PENNA

I kväll startar fem nya avsnitt av den danska serien Krönikan, som blev en succé när den gick i Danmark. Serien bygger på 25 år av Danmarks historia .Vi får den speglad genom fyra unga människor vars öden vävs samman.
Handlingen i de fem avsnitten sträcker sig mellan åren 1958 - 1965. Krönikan följer Erik, Ida, Sös och Palles drömmar, besvikelser, nederlag och framgångar med start i efterkrigstidens Köpenhamn. Det är en berättelse om att hitta sig själv i en minst sagt föränderlig tid.
De fyra huvudpersonerna har vitt skilda bakgrunder. men de är fast beslutna att på sina alldeles egna sätt erövra världen.
Krönikan tar sitt avstamp 1949 då huvudpersonerna är omkring 20 år. Vi får följa dem i unga år och in i vuxenlivet med allt vad det innebär av barn, karriär och personlig utveckling. Några av dem når sina mål, medan de andra tvingas inse att livet inte blev vad de hade tänkt sig.
Den här serien är väl genomarbetad både vad det gäller miljö, kostym och smink. Den har ett mycket bra skådespeleri som gör att jag inte vill missa en sekund.
Det är år 1958 i Köpenhamn då vi får möta huvudpersonerna på nytt. Jag ser verkligen fram emot att klockan ska bli 20 så jag får slå på SVT 1. Kan verkligen puscha för den här serien.

Av Ewacarin Holmqvist