/ Allmänt /

MIDSOMMAR

EWACARIN SKRIVER

I år fick de flesta av oss svenskar uppleva en sådan där midsommarafton som vi så ofta drömmer om. För en gång skull har det varit varmt och soligt. I alla fall om man har befunnit sig i Skåne. Den här helgen är så speciell på något sätt. Det ligger så mycket magi t.ex. blommorna under kudden och de ljusa nätterna som vi inte vill missa. Midsommar är något av det svenskaste som finns. Vi är ganska ensamma om att fira den här högtiden.
Jag tycker att midsommarafton skulle vara vår nationaldag istället för den sjätte juni. Vad har vår nyblivna helgdag för traditioner som är typiskt för vårt land? Möjligen skulle det vara vår nationalsång. Undrar hur många unga medborgare som kan hela ” Du gamla, du fria”? Min personliga åsikt är att den tillhör ju vårt kulturarv, alltså något att bevara till kommande generationer.
På midsommarafton äter vi färskpotatis, matjessill med gräddfil och gräslök. Somliga av oss sköljer ner sillen med en iskall nubbe. Färska jordgubbar med antingen gräddmjölk eller vispgrädde/vaniljglass är väl den stående desserten en sådan dag. Några av oss har kanske varit uppe och klätt midsommarstången Runt den har vi sedan dansat ”små grodorna”.
Själv har jag har tagit det lugnt, ätit just det jag har beskrivit nyss och sett hur de firade midsommar i gropen i Leksand. Där hade man gjort en lång och mycket vacker midsommarstång. Den fick resas i etapper med många starka  personer. Det lyckades utan något missöde. SVT har ännu en gång lyckats att nå ut med ett trevligt program.
Nu har midsommarafton övergått i en ny dag. Jag funderar på att krypa till kojs så småningom. Hur som helst är det bra om man orkar med något senare under det här dygnet som redan har börjat. Det där med blommor under kudden får vara i år även om det skulle vara intressant och se om det slog in. Nåja, det kommer väl flera midsomrar!
Av Ewacarin Holmqvist