/ KROPP OCH SJÄL /

EN SKÖN STUND FÖR MIG

10770-232

 Jag har inte mått så bra under en längre tid. Det händer väl oss alla emellanåt. Orsaken kan vara att vi har för mycket saker omkring oss. Ofta känner vi att vi inte hinner med vårt s.k. vardagspussel på ett vettigt sätt. Det kan till och med gå ut över de personer som står oss nära. Då är det lätt att det skapas konflikter eller att stressen gör att vi blir fysiskt sjuka
.För cirka två veckor sedan bestämde jag för att hitta på något sätt som skulle undvika att jag råkade in i en ond cirkel, så jag tog kontakt med en massör som jag hade blivit rekommenderad. Till historien hör att jag har fått massage i flera omgångar i mitt liv, så jag visste att den här formen av behandling har god effekt på min kropp
.I tisdags fick jag således en halvtimmes sittande massage främst axlar och nacke. Massören kom dessutom hem. Jag vet att det är vad man kan kalla lyx. Effekten av hans massage var mycket god och satt i cirka 1,5 dygn. Jag kunde röra mig lättare, min hand ljöd mig bättre vid måltiderna och när jag skulle skriva. Dessutom försvann alla spänningar i ryggen. Gissa om jag ska anlita honom på nytt? Flera av oss ägnar oss åt friskvård. Massage blir min typ av friskvård. Det är också så här för att jag ska kunna fungera, måste jag sköta om min kropp på bästa sätt. 

Här nedan följer lite intressant om massage som jag har läst på nätet. Kanske är det till någon hjälp för er som vill veta mer om massage.  


Massage får oss att må bättre, det verkar alla numera vara överens om. Enligt urgamla österländska teorier hjälper massage energierna att flöda fritt längs kroppens meridianer, och balansen och hälsan återställs.
  Enligt modern forskning frigörs oxytocin vid beröring, ett hormon som verkar lugnande och avstressande, och som dessutom har positiva effekter på blodtryck, puls och matsmältning. Spända och ansträngda muskler mår också bra av att masseras.
  Vilken förklaring man än väljer att tro på så kan man njuta av att bli omhändertagen, och att låta bortglömda muskler få lite uppmärksamhetSedan drygt två år kan arbetsgivare göra avdrag för massage som friskvård åt sina anställda. Åsa Broström på Kroppsterapeuternas Riksförbund får flera samtal i veckan från arbetsgivare som vill erbjuda sina anställda massage, och vill veta mer om vilken metod de ska välja. 

Utbildning viktigt

Men hur ska man kunna välja rätt metod? Det är till stor del en fråga om tycke och smak, och man får prova sig fram, säger Åsa Broström.
  Men för att vara säker på att få en massör med ordentlig utbildning bör man välja någon som är certifierad av branschrådet Svensk Massage, anser hon. Då kan man vara säker på att det är en massör som har gått en ordentlig utbildning, och förbundit sig att följa etiska riktlinjer. Eftersom massör inte är en skyddad titel kan annars vem som helst kalla sig för det, även den som kanske bara gått en veckoslutskurs 

(utdrag ur en av Anna Hjalmarssons artikel om massage som varit införd i Aftonbladet)   


Det gäller att hitta den massage som passar efter vad vi har för behov.

Själv skulle jag vilja testa: 

Body Harmony:  

Teorin är att bortglömda och undanträngda känslor kan orsaka problem som muskelspänningar, felaktig hållning och försämrad rörelseförmåga. Fysisk beröring ska göra det möjligt att komma i kontakt med känslorna igen, och hjälpa kroppen och psyket tillbaka till balans.
Hur: Behandlingen är stillsam, med mjuk massage och lätta rörelser av olika kroppsdelar.
Bra för: Body Harmony sägs lösa upp spänningar och ge bättre cirkulation och friare andning, något som gör att man mår bättre också psykiskt. Behandlingen ska kunna hjälpa mot en rad olika fysiska symtom som spänningar, värk och nedsatt rörlighet

 Energimassage 
En över 1 000 år gammal japansk metod, som bygger på samma teori som akupressur, att energi flödar genom kroppens meridianer.
Hur: Massagen består av snabba tryckningar på akupunkturpunkter, och skakningar och töjningar av musklerna i axlarna och ryggen. Den görs ofta med klienten sittande på en speciell stol.
Bra för: Energimassage ges både som avslappnande och uppiggande behandling.

 
Klassisk massage
Den klassiska svenska massagen är grunden till många metoder runt om i världen. Redan på 1800-talet ville Per Henrik Ling stärka muskler och stimulera blodcirkulationen, och utvecklade en metod som liknade rörelserna i den Svenska gymnastiken.
Hur: Massören bearbetar stryker och knådar muskler och hud, och kan också använda apparater för att stimulera musklerna med vibrationer.
Bra för: Klassisk massage ges ofta vid muskelspänningar och träningsvärk, och som avslappnande och uppmjukande behandling. Den sägs ge ökad blodcirkulation, ökat lymfflöde, och motverka muskelknutor.  

Taktil stimulering
:
Taktil stimulering bygger på vårt behov av beröring. När huden berörs stimuleras det taktila sinnet, receptorer som uppfattar tryck och vibrationer, och oxytocinsystemet i hjärnan påverkas.
Oxytocin är ett hormon som dämpar stress och oro, och som bidrar till att sänka blodtryck och puls, och stimulera till tillväxt och läkning.
Hur: Metoden är mycket varsam, med försiktig beröring av huden.
Bra för: Taktil stimulering sägs öka kroppsuppfattning, lindra smärta och skapa lugn. Metoden används också inom sjukvården, eftersom behovet av beröring anses öka vid sjukdom, skador och funktionshinder.  

(Ur Aftonbladets massageguide från mars i år)    



Av Ewacarin Holmqvist  
#1 / / Elisabeth:

Massage så härligt...........det skulle man unna sig lite oftare.Alltid lika kul att läsa i din blogg återkommer lite då och då.
Ha det så bra !

#2 / / pyrobritt:

Mycket fina och tänkvärda ord,
Tittar gärna in igen på din blogg.
Ha en bra dag

#3 / / sexleksaker:

Alla som handlar hos http://intimleksaker.com får en erotisk gratis massageolja med sensuell doft av jasmin.
Om beställningen överstiger 500 kronor ger vi även en sexy gratis stringtrosa till tjejer eller en super jelly stretch gratis penisring till killar.
Handlar du för mer än 1000 kronor får du förutom detta en läcker gratis dildo.
Vid köp av någon av våra lyx dockor eller lyx vaginor får du
gratis sexfilm 4 timmar och vagina doft på köpet !
Sexleksaker till extremt låga priser. I sexbutiken hittar du exklusiva billiga sexleksaker, sexfilmer, underkläder och sexartiklar av högsta kvalitet.