/ KROPP OCH SJÄL /

RÖKSUGET

EN SKISS AV VÅR HJÄRNABILD SYDSVENSKAN

Alldeles nyss läste jag något intressant i dagens Sydsvenskan nätupplagan, som jag gärna vill dela med mig av till mina läsare. Det stod så här:

"
Forskningen inspirerades av en storrökande strokepatient som blev av med nikotinbegäret helt utan hjälpmedel. Kroppen glömde helt enkelt röksuget.
- Rökstoppet är som att vrida om en strömbrytare. Det är verkligen slående, säger doktor Antoine Bechara vid University of Southern California. Han har studerat hjärnorna på 69 rökande strokepatienter för att exakt lokalisera det magiska området.

19 av dem hade skador i fläcken som kallas insula (ö). Av dem slutade 13 röka. Tolv av dem slutade samma dag som hjärnan skadades, började inte igen och har aldrig känt något behov att röka sedan dess.

Upptäckten, som publiceras i tidskriften Science, visar på en ny väg att utveckla rökavvänjning genom att ge sig på insulaområdet i hjärnan.
- Det är en fantastisk upptäckt, säger Nora Volkow som är chef för institutet för drogmissbruk.
- Vad den här studien entydigt visar är att insula är ett nyckelområde som registrerar drogbehovet, det behov som är stommen i missbruket, säger hon.

Insula tycks vara det ställe där hjärnan omvandlar fysiska reaktioner till känslor. När dessa reaktioner framkallas av ett särskilt ämne, beter sig hjärnan som en sorts högkvarter för begäret."

Tänk om personerna som verkligen behöver och vill kunde sluta röka utan några svårigheter och utan någon irritation under tiden. Det skulle vara helt fantastiskt eller hur?


Av Ewacarin Holmqvist




 
#1 / / Anonym:

Jätteintressant! Faktum är att jag tror att detsamma gäller annat beroende, t ex alkoholberoende. Det var iallafall vad som hände min mamma när hon fick en stroke och en liten hjärnskada. Hon glömde bort att hon var alkis...!

Längesen jag såg dig förresten!!!!!

Läst och kommenterat några av dina inlägg i januari men jag ska läsa fler nu!

Kram
Miriam

#2 / / Andreas:

Det här ska jag genast (nä... men i morgon kanske...) berätta för Lasse (storrökare!). Kan jag få med honom till husläkaren ska jag väl kunna få honom att sluta röka!