/ KROPP OCH SJÄL /

VAD VORE MITT LIV UTAN EN HÄRLIG DOFT?

10770-228

Här publicerar jag ännu ett inlägg om min stora passion i livet nämligen en härlig doft att ha på sig vardag som helg. Vad vore mitt liv utan en härlig doft? Det skulle väl vara som kaffe utan mjölk för mig eller som kärlek utan kyssar. I mitt fall unnar jag mig att ha olika sorter samtidigt, så jag kan välja efter vem jag ska träffa, tidpunkt på dagen eller på vilket humör jag är på. Självklart aktar jag mig att ha parfym på mig när jag vet att jag kommer att träffa någon som har någon form av allergi.

"Under mängder med år har vi använt olika typer av väldoftande medel och vätskor för att göra oss mer tilldragande och attraktiva.

Parfymer har kommit och blivit så pass viktiga att de idag nästan dominerar modebranschen. Det finns inte en designer som inte har lanserat en eller flera parfymer under sin karriär. Man brukar traditionellt dela in parfym inom ett antal essenser som härstammar från fyra grundläggande stammar; Frukter, vars parfym är söta och uppfriskande.
 
Blommor vilka utgår från det väldoftande och behagliga; och till sist Läder och Trä, som hör till de mer "stela" dofterna, vanligt förekommande inom mer maskulin parfymdoft.
 
Ett par exempel på mer eller mindre billiga parfymer som har blivit populära på senare tid hör Armani Black Code-parfym. En inte allt för billig parfym just denna, men väldigt väldoftande och behaglig under sena kvällar och sociala tillställningar.."


Källa: Charlie på waterbury.nu

"Var på kroppen är det bäst att applicera en parfym?
På de traditionella ställena som handlederna eller på insidan av armarna och halsen. Armarna är ett bra ställe, eftersom vi rör så mycket på dem. Vid halsen eller bakom öronen är det trevligt att ta in doften för de som kommer nära. Att parfymen skulle dofta mer vid pulsådern eller insidan av låren är bara strunt

Hur kan en parfym dofta olika på två personer? 
Det där stämmer inte riktigt. Visst  kan det vara så att man luktar lite olika beroende på vilken kost man äter men den skillnaden blir knappt förnimbar eftersom parfymen doftar  så pass kraftigt. Tar man två nytvättade personer och applicerar samma doft så skiljer sig inte parfymen från den ena till den andra.
Men om man känt en doft på en person och man sedan sprayar på sig doften själv och upplever den annorlunda så beror det på hur parfymen beter sig från det att den är färsk på huden till hur den utvecklas några timmar senare. När du känner den där goda parfymen  på en väninna så har hon kanske haft på sig den en stund. Då doftar du in parfymens mellan-och basnoter, vilket skiljer sig från det första intycket där top-noterna dominerar."

Källa: Nr 8 av M-magasin sid 84


Av Ewacarin Holmqvist

#1 / / Miriam:

Ja visst är det härligt med dofter! Själv har jag dock slutat med parfymer, inte utav någon speciell anledning - bara blivit så... Däremot vill jag gärna ha väldoftande tvål/duschcreme och lotion...
Må så gott!!
varma tankar och kramar

#2 / / Elisabeth:

Jag tycker också om dofter och parfymer! Men ett problem är att dels har vi allergiker här, och sedan är de ju så himla dyra!
Min favorit är Clean (ultimate), men den kostar nästan 800 kr för 50 ml... så jag tror nog den får bli kvar på "drömhyllan"!
Ha det gott.. Kram..