/ KROPP OCH SJÄL /

ETT BALANSERAT OCH VÄLMÅENDE LIV

10770-235

Under den senaste tiden har jag som sagt funderat över hur livet kan te sig för oss då och då. Det var när jag var inne på nätet och ville ha mer  info om hur vi får balans i livet som jag upptäckte en sajt som heter lycka.se. En intervju med Claes Malmberg som numera är buddist, gjorde mig nyfiken att söka balans och välmående i livet. 
Nedan följer ett sammandrag med viktiga tips och råd i det här ämnet.

" Ett balanserat liv innebär att vårda, odla och lyfta fram olika delar av sin inre och yttre värld. Det som du ger fokus och uppmärksamhet det kommer att expandera. Det är en av universums lagar. Precis som Newton fick ett äpple i huvudet och fann att det hade ett samband med av fysikens lagar så finns det också lagar eller principer som styr det som sker i vår psykologiska värld. En av dessa lagar och principer är just principen om att det du över tid medvetet ger uppmärksamhet och fokuserar på det kommer att expandera. Fokusera över tid på stress och du är snart en kemiskt överdoserad hyperstressad individ som har svårt att somna på kvällen. Fokusera på kärlek, fokuserat och över tid, och se magiska ting hända i ditt liv. Ägna dig fokuserat åt hälsa, tänk hälsa, ät som om varje matbit var en koncentrad hälsoraket så kommer hela din varelse inte att kunna undgå att röra sig mot en friskare kropp, friskare sinne och friskare syre i lungorna.

De fem hälsopelarna

Ett perspektiv på balans som vi tagit till oss är ett hälsoperspektiv på hela vår tillvaro. Vi lärde oss ursprungligen detta synsätt via ett japanskt företag som heter Nikken. De ser det som att det finns fem hälsopelare i livet som behöver vara i balans för att man själv ska uppleva totalt välbefinnande. De fem hälsopelarna är:

  • En Sund Själ (att man själv växer som människa och lär sig nytt och utvecklar sig själv, stimulans av intellektet)
  • En Sund Kropp (inte bara har frånvaro av sjukdom utan, vaknar pigg och har energi hela dagen till att umgås med de som är viktiga för en själv)
  • En Sund Familj (vårda relationer med familj och vänner så att de är kärleksfulla, fulla av ömsesidigt utbyte och grogrund för växande som människa)
  • En Sund Ekonomi (undvikande av skulder som tär på ditt humör, möjlighet att unna dig ett gott liv, utrymme för både kortsiktig och långsiktigh planering)
  • Ett Sunt Samhälle (att du ser dig själv som en del i ett större sammanhang och att du bidrar till att göra detta sammanhang bättre, livfullare och generösare)

Fyra stödfunktioner

För att understödja de fem pelarna ovan ser du till att ha fyra stödfunktioner i trim. De är:

  • Vila och avslappning (ge dig tid till återhämtning, sov gott och unna dig massage)
  • Miljö (vårda din hemmiljö med ren luft och friskt vatten)
  • Motion (rör på dig regelbundet, människokroppen är byggd för rörelse)
  • Näring (se till att mata din kropp med kvalitativt bränsle)"Jag måste erkänna att för närvarande har jag svårt att se till så de fyra stödfunktionerna är i trim  i min vardag. Ofta upplever jag att de skymtar förbi i någon mikropaus under dagen. Jag gör två saker samtidigt till exempel äter medan jag  ser något program på teve. Hoppas att snart är den här tiden över, så jag kan ägna mig åt det jag vill  kunna ägna mig åt utan att ha dåligt samvete för jag bara fikar med en vän, skriver ett brev eller  bara kurar i höstmörkret. Jag vet att den tiden kommer och att jag får ordning och reda på mitt liv igen. Den som väntar på något gott väntar...
I kväll har jag haft lite avkoppling i alla fall och det har varit skönt. Nu ska jag snart hoppa till kojs och lyssna till önskenatt i P4. Där brukar de spela så sköna låtar varje fredagsnatt. Att ligga där under täcket är en lisa för en stressad själ. Höra en låt i mörkret och tystnaden som finns omkring mig efter midnatt är mycket behagligt. Det gäller att ta vara på de små stunderna....
Jag hoppas att mina läsare har haft en trevlig fredagskväll och får en skön helg fast det är höst!


Av Ewacarin Holmqvist