/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

"MÄNNISKOR OCH JAG"

MUSIK

Under september har Peter Jöbacks nya CD släppts. Den har titeln "människor och jag" Har inte köpt skivan ännu, men jag kan inte tänka mig att det dröjer så länge förrän jag gör det. Peter Jöback tillhör en av mina absoluta musikartister. Jag får gåshud när han öppnar munnen. Han har en strupe av guld. Det är alltså inte bara hans yttre jag har fallit för honom.  Länge har jag velat se honom live på någon konsert. Nu i höst är han ute på turné i vårt avlånga land, men jag tror inte att jag kommer iväg nu heller. Nå, jag får väl köpa CD:n och lyssna på honom på så sätt. Då kan jag lyssna om och om igen. Det gäller att se det positiva i allting!
För en stund sedan gick jag in på Peter Jöbacks officiella hemsida  för att se vad det stod om "människor och jag och fann följande. Det fanns mycket info, så jag väljer att återge delar av den:

"Ibland bara stämmer det. Alla bitar tycks falla på plats. Från låtar och texter till val av musiker och producent. Omslag och video framhäver temat och de olika beståndsdelarna tillsammans blir till en solid och vattentät helhet. I fallet "Människor som du och jag", Peter Jöbacks nya soloalbum, är detta ett resultat av en lång och målmedveten strävan efter sammanhang. Såväl musikaliskt som personligen. Och över allt ihop svävar förstås den bedrägliga och flyktiga "x-faktorn": Det där vaga och abstrakta som vissa bara har. I Peters Jöbacks fall sitter det kanske i rösten. Stor, men också sårbar. Man vill lyssna - och han har något att berätta.

"Jag hade idén om att skivan skulle vara som en film. En löst sammanhängande berättelse om vilsna och ensamma människor i en storstad. Deras drömmar och förhoppningar, rädslor och våndor. Den övergripande tematiken är tillit och försoning. Någon skrev om Ingmar Bergman att en av hans styrkor var att han "tog tag i allvaret". Jag tror att det är viktigt att man gör det, att man vågar närma sig allvaret. Folk är trötta på yta, jag med."

Första singeln från albumet är den suggestiva "Stockolm i natt", som redan har blivit en stor radiohit. Texten är en 'sentimental journey' genom ett Stockholm som framkallar såväl smärtsamma som ljuva minnen.

"'Stockholm i natt' säger mycket om skivans tema. Det filmiska finns där, liksom kontrasterna. Jag har ju vuxit upp i Stockolm och ville sjunga om min stad, men på ett nytt sätt.

"Människor som du och jag" är frukten av ett mångårigt samarbete mellan Peter och låtskrivarna Niclas Frisk och Andreas Matsson, som inleddes redan 2002 med några låtar till albumet "I Feel Good And I'm Worth It". Samma år skrev låtskrivarparet "Jag kommer hem igen till jul" till Peters julskiva med samma namn. För övrigt Andreas första text på svenska. Niclas och Andreas har medverkat som låtskrivare på Peters senaste fyra skivor, men det här är första gången som de tre tillsammans står för allt material.

"Jag har ju jobbat med Niclas och Andreas länge nu och vi har förtroende för varandra. Trots att vi har olika bakgrunder så finns det många gemensamma referenser. Vi kompletterar varandra verkligen. Man kan säga att jag står för dramatiken, Andreas för den raka popen och Niclas sköter svänget. När vi satte oss ner för att prata ihop oss inför skivan så märktes det att vi gick och bar på liknande tankar. Vi har alla under perioder känt utanförskap och ifrågasatt vår plats i tillvaron. Och vi är hjärtligt trötta på allt vad ironi heter. Många av uppslagen till texterna kommer från mig, sen har Andreas satt ord på mina funderingar."

Musiken pendlar mellan återhållsamhet och bombasm. Man kan hitta ekon av fransk chanson, Brill building-pop, 60-talsschlager och feelgoodrock. Det råder inget tvivel om att upphovsmännen kan sin pophistoria. Men referenserna och sinnrikheten tillåts aldrig ta överhanden.

"Det var viktigt för oss att texterna stod i centrum. Trots att låtarna är lekfullt arrangerade och orkestrerade så skall det finnas starka skäl till de musikaliska infallen. En trumpetslinga som accentuerar en textfras, ett melankoliskt stråkarr som balanserar och ger tyngd åt en lättsam refräng. Vi har överhuvudtaget jobbat mycket med kontraster. Det vackra och skira blir ännu vackrare om man anar ett stråk av svärta i bakgrunden. "Bittersweet" har varit ett ledord under hela processen."

Det är en stark och självsäker artist som nu släpper sitt nionde album. Trygg i sig själv och trygg i artistrollen. Peter har använt sig av erfarenheterna från sina många år på teater- och musikalscenerna och skapat ett personligt och unikt uttryck.

"Folk har haft så många olika bilder av mig. Det har varit popkillen, musikalstjärnan och schlagerartisten. En del minns mig som 'han den där stackaren som dog i Kristina från Duvemåla...' Den här gången har jag gjort mångsidigheten till min styrka och använt mig av alla olika element i stället för att försöka dela på dem. Jag tar ut svängarna och tillåter mig att vara dramatisk när det behövs. Resultatet är något som jag kan stå för helt och hållet. 
Källa: www. peterjoback.com

Så här skriver Mattias Dahlström I Dagens Nyheter om "människor och jag":

Peter Jöback har alltid haft sin duktighet emot sig. En teknisk skicklighet som drillats till perfektion på musikalscener, men som i popsammanhang har låtit ganska slätstruken. Till det kan här läggas årets kanske mest anskrämliga skivomslag och ett par låtar som ligger farligt nära pekoralgränsen. Men det är också allt jag har emot "Människor som du och jag".

Andreas Matsson och Niclas Frisk, som Jöback den här gången anlitat för hela albumet, inte bara enstaka låtar, har utifrån sina våtaste "classic rock"-drömmar skapat en sentimental och svensktoppig storstadspop. Där Jöback vandrar omkring på Stockholms regnvåta gator med ett soundtrack av skira stråkarrangemang, soulblås, slidegitarr och körer i hörlurarna.Det ska bli verkligen spännande att höra hela CD:n!


Av Ewacarin Holmqvist