/ Allmänt /

BARA SÅ JAG BLIR MÄNNISKAAlla som har sett Lars Molins "Potatishandlaren" känner säkert igen en replik som sägs vid frukostbordet dagen efter att sängen hjälpte till, så att inte lilla Märta blev ugnmö hela livet. Det var Ingvar Hirdwall som hade den repliken "Bara en, så att ni blir människor igen". Stämningen var inte på topp, så tyckte pappan att en sup skulle kunna avhjälpa det hela, vilken den också gjorde.

Jag kan travestera den här repliken många gånger då jag inte dricker kaffe - det räcker med en halv kopp - "bara så att jag blir människa". Skulle jag inte få min kaffeslurk, är jag som sagt inte människa. Jag kan till och med få huvudvärk och darrningar i kroppen. Det är underligt men så beroende av den här drycken är jag. Har svårt att fungera utan mitt kaffe.

Jag har upptäckt i sommar, då jag har haft unga assistenter, att det här med  kaffe inte är någon vana hos dem. Så jag får lära dem hur man brygger kaffe. Istället dricker den unga  generationen allt mer cola, om inte vatten som också ett antal av mina assistenter gör, Alltså dricker dagens ungdomar ofta bara kalla drycker. Själv föredrar jag varma framför kalla drycker. Jag vet inte varför det har blivit så.

Jag hoppas inte att vår svenska kaffekultur håller på att dö ut. Det skulle vara likadant om engelskmännens eftermiddagste försvann. Hemska tanke! Det svenska sättet att "ta en fika" med något gott till och sitta ned och prata en stund är ju en svensk  tradition som inte får försvinna. Vårt sätt att bjuda hem någon på en fika är ochså det unikt för Sverige. För mig är ju traditioner viktiga. De har en plats att fylla i ens liv.

Liksom det är viktigt för mig att få min kaffeslurk ganska tidigt på dagen, så vill jag njuta av en halv kopp efter varje middag. Det är en njutbar avslutning på en måltid som förhöjer livskvalitén. Kaffe tillhör ett av mina guldkorn i vardagen, som jag bör ha för att bli människa och kunna utföra det jag har framför mig.


Av Ewacarin Holmqvist

#1 / / hjördis:

Hej min vän. Tack för titten hos mig, ny design på din blogg? Passar bra. Kram

#2 / / Margaretha:

Visst är det gott med en kopp kaffe !!!!

Mannen och jag har blivit "finsmakare"....hahahaha jag bara skojar ,,,men vi har köpt en malare som malet bönor varje gång vi skall brygga .... Jag måste säga att detnblir en helt ny dimention av kaffet...mmm...

Kom hit till Göteborg så skall jag bjuda dig på en kopp ;o)

Kram på dig

Margaretha

#3 / / Inger:

Ja visst är kaffet viktigt, särskilt efter frukosten och efter lunchen...

På kvällen tar jag gärna ett kopp grönt örtte istället, för annars kan jag inte sova..

Ja ungdomen dricker mycket cola,,det tar jag bara när jag är magsjuk..Många vill ju ha halva koppen med mjölk, det förstår jag inte, men det är nog skonsammare mot magen..

Några koppar om dagen måste man ha..

Jag känner igen detta med huvudvärken..

Ha det gott, kopp kopp..

Kramkramen,.

#4 / / Thalina:

Här har du en till som inte kan vara utan morgontåren.Vår Nationaldryck får ingen rucka på, vad vore Sverige utan kaffe.Ha en god kaffestund och här får du en stor kram Thalina

#5 / / Lenal:

Fast jag tycker att det är många ungdomar som dricker kaffe också i form av caffe latte eller andra varianter...mer tjejer än killar skulle jag tro. Tjejerna är nog mera fika typer än killar över lag även om det så klart finns tjejer som avstår kaffe och grabbar som hinkar detta också :D Fast helt klart är det många yngre och även äldre som häver i sig mängder av coka cola också!!