/ Allmänt /

OM DEN "NYA" TEKNIKEN. OM TIDEN. OM MINNEN FRÅN FÖRR

hello_22.gif


Det har blivit söndag igen. Tycker att en vecka försvinner utan att jag hinner med. Visst var det söndag alldeles nyss? Gick tiden så snabbt förr? Kanske, kanske inte. Vid närmare eftertanke tror jag att det hela beror på att det är vi som får tiden framåt på något underligt sätt. Vi  för tiden framåt med hjälp av vår tanke. Vi har vår kalender inom oss och därmed alltid med oss. Där står oftast allt som ska hända nästa dag, nästa vecka och nästa månad. I vår kalender skriver vi allt från saker som har med vårt yrke eller vår hälsa att göra till mera privata saker såsom en fika med bästa kompisen eller besök hos en äldre släkting. Hur kunde vi vara utan kalender förr? Jag undrar ibland hur generationen före oss kom ihåg saker och ting. Vad jag minns hade inte mina föräldrar någon kalender och ändå missade mamma aldrig någon tid hos tandläkaren, frissan, ett föräldrarmöte eller ett sammanträde i handikapporganisationen. Hade den generationen bättre minne?

Om vi inte har någon kalender, så knappar vi dessa aktiviteter i vår mobil, som är vår tids viktigaste ägodel - i alla fall för ungdomar som anser sig själva vara tvungna att vara anträffbara när och var som helst. Ja, till och med på toaletten. Visst har jag själv en mobil och jag erkänner att jag sms:ar ganska flitigt i veckorna under dagtid, men jag stänger av den när jag lägger mig på kvällarna och på fredagskvällarna. Sedan låter jag den ofta vara avstängd till måndagmorgon. Under helgerna brukar jag kolla den då och då. Det har bara blivit  så,  jag vet inte varför.
 
Kanske kan det ligga något i det faktum att jag försöker skilja på vardag och weekend. Tror att det kommer hemifrån för i vår familj var weekenderna/helgerna mycket viktiga. Då skulle vi koppla av och umgås inom familjen eller med släkten. Fast det är en helt annan tid idag än när jag växte upp, så finns känslan för weekend/helg kvar. Tänk vad vi får med oss från vår uppväxt utan att vi är medvetna om det.

Det är alltså söndag, den sista i juli. På lördag går vi in i augusti, den sista sommarmånaden. Det är en liten sorgsen vetskap men det är ett faktum. Augusti månad har alltid varit lite speciell för mig, eftersom flera i vår släkt fyller/fyllde år och det var kräftskivor. All mogen frukt som mormor och mamma tog hand om så här års för att den skulle användas i olika former under kommande vinter. Vem saftar eller syltar idag? Numera finns det ofta färska bär att tillgå året om. Vi importerar frukt från hela världen, så det där att safta och sylta i augusti har kommit bort. Vi lägger den tiden på annat som känns viktigare. 

Idag är det molnigt här hos mig. Det är lite synd för jag hade hoppats på att jag skulle kunna gå ut med en bok och min kaffekopp och njuta av sommaren. Nu är det som det är, inte mycket att göra åt. It could be worse. Som sagt: Över väder och död råder vi inte. Kanske det blir bättre väder kommande vecka, då jag är ledig och kan njuta av lite av varje. Hoppas ni också kan göra detsamma. Fånga guldkornen som trots allt finns omkring oss mitt bland  svininfluensan och finanskrisen - ämnen som är på nästan varje människas tunga nu för tiden - Försök att skratta trots eländet, det gör att vi mår bättre. Det lovar jag.


Av Ewacarin Holmqvist
  
#1 / / Margaretha:

Hej på dig Evacarin....

Ett långt och klokt inlägg....

Visst är det knasigt att vi blivit så mobilberoende... Jag måste erkänna att jag går inte ens ut med soporna utan mobilen.... Pinsamt...jag vet...men jag kan inte rå för det... Jag är lite av en kontrollfobiker så den passar mig perfekt naturligtvis.

Mmmmm...här blev jag sugen på mat vill jag lova... Vi skall ha rester från gårdagens bjudning ....passar perfekt en lat söndag...

Sköt om dig

Kram

Margaretha

#2 / / Thalina:

När du skriver om söndagar så minns jag hur vi hade det.jag var tvungen att ha fina kläder och fick inte smutsa ner mig för på söndagarna fick jag inte göra någonting.Det är många visa ord du skriver om idag.Men syltar och saftar tar jag mig tid till.Hoppas nu att solen tittar fram snart.Ha det så gott och kram Thalina

#3 / / Lena:

Ja du nog finns det härliga minnen från barndommens helger :) Hos oss var det viktigt med söndagssteken....gott var det också!Mobilen är absolut en viktig ägodel! Grabben ringde i morse och hade glömt sin mobil på en buss....inte första gången han glömmer bort denna :) Men den är iaf upphittad och vi ska hämta den i eftermiddag :)Ha en fin dag, kram