/ Allmänt /

RADIONS SOMMARPRAT FYLLER 50 ÅR

45.gif

Det finns radioprogram som har fått en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Ett sådant är sommar i P1 som i år fyller 50 år. Tage Danielsson kläckte idén till det här programmet. Hans tanke var att det skulle vara ett program med lättsam musik och där det skulle finnas småprat emellan. Sommar sändes från början i P3, men numera sänds det i P1 och kan även lyssnas i efterhand på webben. Varje program ligger i sändningsarkivet i 30 dagar.

Minns hur jag satt där i mormors solstol i trädgården i min barndomsby i Skåne. Bredvid mig hade jag ett litet grönt bord med en trasistor på. Ur den här strömmade signaturmelodin ut. Varje solig sommardag klockan 13 - 15 satt jag där på gräsmattan hemma hos mormor och morfar och lyssnade på programmet. Det var min heliga stund, då fick ingen störa mig.
 
Programmet har utvecklats genom åren. I början var det inte så mycket prat utan mer musik.  Några värdar har givit upphov till folkstorm på växeln på 70-talet. Numera är värdarna mer personliga och låter oss lyssnare få en inblick i deras liv.  Kanske ligger nyckeln till att Sommar är populärt i det faktum att det finns ett visst avstånd mellan värden och den som lyssnar på honom/henne. Kanske behöver vi ett sådant här program under vår ledighet - ett program utan stress, där en person under en och en halv timme får prata till punkt. - En miljon lyssnar på Sommar. Musiken är en viktig del i programmet. För min egen del lyssnar jag vidare om musiken är bra. Värdar som jag minns med välbehag är Mark Levengood, Filippa Reinfeldt, Jonas Karlsson, Bodil Malmsten och Lars Ulvenstam. De gav så mycket av sig själva.

Må Sommar i P1 finnas länge länge. Grattis till de 50 åren som gått!

Av Ewacarin Holmqvist