/ Allmänt /

ALLA HELGONA HELG ELLER HALLOWEEN HELG
Tänk, vad tiderna förändras. När jag var barn och ungdom visste jag inte vad Halloween var. Då var sista helgen i oktober bara ledsam och dyster på grund av att man gick till kyrkogården och tände gravljus på gravar, där någon kär släkting låg. Detta görs ju fortfarande här i Sverige. Somliga planterar också ljung som håller till första advent, då man brukar lägga en krans av gran. Även om det är otroligt ledsamt att stå vid en grav, där ett ljus brinner, så känner jag alltid frid. Kan inte förklara varför men det är bara så. Mina morföräldrar bodde nära kyrkan i byn. Från vardagsrummet kunde man se kyrkan och när det var mörkt på kvällarna, kunde man skymta ljusen som var tända. Idag har både mina morföräldrar och mina föräldrar sina gravplatser på den där kyrkogården. Mina föräldrar ville ligga där i en by som har betytt eller betyder mycket för hela vår familj. I Snårestad fanns tryggheten, lugnet och harmonin. Jag vet att en moster har tänt två gravljus och sett till så att våra gravar är fina. Hoppas jag kan åka ner i november och lägga två kransar av gran med kottar.

Numera firar man även Halloween här i Sverige. I veckan har jag sett diverse inslag i "efter tio" och till och med i Nyhetsmorgon om det här. I "förkväll" i tisdags lagade kocken pumpasoppa. Mycket ståhej för en enda dag. De som har tid och lust kan göra ett ansikte i sin pumpa och skära av ovandelen och sätta ner ett stort värmeljus som lyser upp pumpan. En pumpa håller sig fin länge, men har man pumpor inomhus dröjer det bara ett par dagar före den blir mjuk och måste kastas. Barnen kommer och knackar dörr och säger Bus eller Godis ungefär i stil med skärtorsdagen. En flicka svarade i nyhetsmorgon att det gick lika bra med pengar om man inte hade godis hemma. Frukt var hon inte så intresserad av att få.

Nu ska jag göra det sista här hemma - att fixa så att ljusen blir snygga på faten - Sedan är det idoldags. Liksom förra fredagen har jag ingen aning om vem som kan sitta löst eller säkert i kväll och jag har inte tittat i någon tidning vem som är minst populär. Det är alltid en skön känsla som sprider sig i kroppen så här dags mot veckans slut: Vetskapen att det är lördag i morgon, mindre måsten och tid för att finnas till. Det behöver jag extra väl efter mitt migränanfall igår kväll. Var tredje år ungefär får jag ett sådant. Hoppas att de inte kommer tätare nu med högre ålder. Eller så var det på grund av att jag spände mig av smärtan i nacken och kylan när vi var ute.

En lugn och skön helg därute önskar jag er!


Av Ewacarin Holmqvist
#1 / / elisabeth:

Tittar förbi för att önska dig en riktigt skön Allhelgona Helg !