/ Allmänt /

EN DOFT AV HEMBAKAT BRÖD, NYKOKT HALLONSAFT OCH HÄSTGÖDSEL





 När jag slog upp tidningen idag, fick jag se att ett av husen på Bygatan i min älskade barndomsby är till salu. I tidningens webbupplaga kan den intresserade klicka så att ett bildspel över såväl inom- som utomhusinteriör visas. If I was a rich woman skulle jag genast lägga ett bra bud. Här finns mitt drömhus och tillika ligger det i den by som jag älskar, men tyvärr är jag ingen J K Rowling, inte ännu he he. Det är bara att inse att någon annan kommer att köpa det här underbara huset.

Då jag var barn på 1960-talet, hade mormor tid att baka det där goda matbrödet som luktade så gott, då man kom in i köket. Det är lustigt att vi minns dofter så väl! Som vuxen har jag mormors brödrecept och visst finns doften där även om det inte smakar lika gott som när mormor bakade det.

I mitten av augusti, då hallonen lyste röda på buskarna, var det dags att safta. Det var inte bara gott med nykokt saft, utan den spred en härlig doft i hela huset. Bäst var det de här kvällarna, då mormor hade saftat, för då fick vi barnbarn hemlagad saftsoppa på skummet av bären. Det var ljuvligt gott!

Något som däremot inte luktade så gott var doften av hästgödsel som vi kände emellanåt i trädgården. När jag nu sitter och tänker tillhör den doften också lukterna från min barn- och ungdom som får mig att minnas mina lyckliga och härliga sommardagar i Snårestad.


Av Ewacarin Holmqvist