/ KROPP OCH SJÄL /

VILL DU HA VARDAGSMOTION




För ett antal decennier sedan fick människor sin vardagsmotion i och med att en del hade fysiskt krävande arbeten. Då var det också naturligt att barn och ungdomar rörde på sig i större utsträckning än idag. På den tiden fanns ingen teve, tevespel, dator och så vidare. Då var det ingen konst att först arbeta hela dagen, kanske cykla hem för att byta om och sedan på hojen på nytt för att åka på dans. Tala om vardagsmotion!

I dagens samhälle har det här förändrats på gott och ont. Det blir allt mer vanligt att vi sitter i mängder med timmar under en dag, i bilen till och från jobbet, sedan framför datorn på vår arbetsplats eller på någon läroanstalt och slutligen i TV-soffan på kvällen. Om vi inte är hurtbullar av oss, så avstår vi gärna från den där joggingrundan till en annan dag.

 Forskare i USA, Australien, Kanada, Frankrike och Sverige har skapat nya riktlinjer, vilka man ska nå upp till med hjälp av en stegräknare, för att hålla koll på hur många steg man bör trampa ihop till per dag för viktkontroll. Det räcker inte med 10 000 steg för oss kvinnor som är över femtio år. Så det gäller nog för oss att ligga i. Varför inte ta vår vardagsmotion i Ullared några gånger om året där man kan gå länge. Så har man ju avklarat det här jobbiga för flera dagar. Det är bara ett tips!


Av Ewacarin Holmqvist