/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

SAKNAR DEN GAMLA SORTENS TV-TEATER




Så här skriver Wikipedia om den tv-teater som fanns en gång i tevens begynnelse. Det var nog den som fångade mitt stora intresse för teater. Visst gick vår familj ganska ofta på teater i Malmö, men det var där i soffan hemma som jag kunde låta mig förföras av den här världen. Se hur de enskilda skådisarna agerade, tolkade sina roller. Mina favoritskådisar var på den här tiden: Jarl Kulle, George Rydeberg, Ingvar Kjelsson, Liv Ullman, Erland Josefsson och Gun Wållgren.

Min mamma, som inte hade så mycket tid att ta det lugnt, slog sig gärna ner i soffan på måndagskvällarna för att se någon pjäs med TV-teatern tillsammans med sin dotter. Jag tror hennes favoritpjäs var "Ett dockhem", "Farmor och vår herre" och naturligtvis "scener ur ett äktenskap". Minns hur mamma och jag kunde tala om pjäsen på fredagsfikan. Ibland hade vi delade åsikter. Det var härliga och givande stunder. Jag kan sakna dessa stunder då och då... Kan också sakna den gamla sortens TV-teater. Visst görs det bra saker idag med mycket duktiga skådisar, men ändå. 

"TV-teater är ett fenomen som funnits i Sverige så länge som man haft TV-sändningar i Sverige. TV-teatern skulle fungera folkbildande, och man sände både för TV direkt skrivna pjäser och andra dramer. Den svenska TV-teaterns förebild var de pjäser som sändes av BBC.

TV-teaterns förste chef var Henrik Dyfverman (chef 1956–1968), och 1958 anställdes en fast ensemble bestående av åtta skådespelare. Anledningen till att man valde att ha en fast ensemble berodde på att man inte ville vara tvungna att lita på teatrarnas välvilja att låna ut skådespelare."(källa Wikipedia) 

I ensamblen återfanns namn som Helena Brodin, Margaretha Krook, Lars Lind, Bengt Lagerqvist, Per Ragnar, Ingvar Kjellsson, Monika Nielsen, Ulla Sjöblom och Per Myrberg.

Här är ett urval av tv-teatern
1966 – Hemsöborna
1968 – Grannarne, den första pjäsen som sändes i färg.
1968 – Markurells i Wadköping
1970 – Röda rummet
1973 – Din stund på jorden
1976 – Raskens
1979 – Selambs
1983 – Farmor och vår herre
1992 – Kejsaren av Portugallien
1992 – Markisinnan de Sade
1993 – Chefen fru Ingeborg

Under 1960-talet växte ensemblen och när den var som störst var ett tjugotal skådespelare knutna till den. Ensemblen försvann 1973, men en särskild ensemble för de båda TV-kanalerna fanns 1980–1987. Åren 1969–1983 leddes teatern (som sände sina föreställningar i den nybildade TV 2) av Lars Löfgren.

Nuförtiden är det vanligare att man filmar föreställningarna på de teatrar där de spelas.

Ha en bra vecka!

/Ec 

 

#1 / / Inger:

Jag kommer ihåg när jag bodde i Linköping, då var jag med i Skådebanan, då såg man varje förställning som gick på Stadsteatern, Det var mycket trevligt..Sedan hade man abonnemang. Det finns nog inte idag..

Det är bra när det går på rutin, annars kan man vara lite slö att ta sig dit. Men jättetrevligt när man väl gör det..

Ja som du säger, det är mycket som filmas idag.'

Ha en fin dag,,kramen.