/ KROPP OCH SJÄL /

MASSAGE ÄR GIVANDE FÖR KROPP OCH SJÄL





Det franska ordet massage kan härledas från arabiskans mass (att trycka) eller grekiskans masso (jag knådar). Med massage menas en i terapeutiskt syfte utförd bearbetning eller behandling av kroppens mjuka vävnader medelst rörligt tryck i olika former. Behandlingen utförs vanligen med händerna, men man kan använda apparater.


Svensken Per Henrik Ling (1776-1839) utarbetade det massagesystem som idag kallas för klassisk massage. Ling ville skapa en massageteknik som efterliknade rörelserna i den svenska gymnastiken och andra träningsformer för att stimulera blodcirkulationen, stärka musklerna och skapa en bättre balans mellan muskler och skelett. Med massage trycks och tänjs vävnaderna, särskilt muskler, blodkärl och hud.


Massagen uppges ha en verkan både på kroppsliga och emotionella faktorer, såsom ökat lymfflöde och ökad blodcirkulation (smärtor och trötthet beror ofta på en lokal blodbrist som motverkas av massagen) och sammanväxningar och knutor i musklerna motverkas. Även hormonutsöndringen påverkas. Massagebehandlingar används vid t.ex. muskelspänningar, träningsvärk, svullnader orsakade av dålig lymfcirkulation, muskelknutor och som allmänt avslappnande och uppmjukande behandling.


Trots denna goda nytta för kropp och själ, ingår inte massagebehandlingar i högkostnadskortet om man går till en medicinsk massageterapeut som har tre års utbildning . Vill man ha klassisk massage eller någon annan form får man snällt betala det här själv eller söka fondmedel till det här. Jag blev rekommenderad att gå till en sjukgymnast som skulle utöva massage. Det kanske jag kunde, men den här yrkesgruppen har inte kunskapen om massagen som en medicinsk massageterapeut besitter. Hösten 2008 sökte jag fondmedel och fick det också, men det varade ju bara den hösten. Sedan dess har jag betalt mina massagebehandlingar ur egen plånbok. Idag beställer jag inte behandling så ofta som jag skulle vilja, utan endast när det blir akut med min nacke och handen som jag använder för att fungera i min vardag. Alltså får jag strunta i det där sköna som massagen för med sig, i alla fall för mig. Det är inte alla funktionshinder som mår bra av massage. Jag måste tyvärr ibland välja bort saker som jag mycket gärna vill ha och mår bra av. Jag är inte ensam, så jag ska inte gnälla. Dessutom är en av mina nära vänner medicinsk massageterapeut, men jag utnyttjar inte vänskapen till att få gratis behandling.


 Psykiska fördelar med massage är att man mår bättre. Spänningar, stress och oro rinner av en och man slappnar av. Det känns stimulerande och välgörande, vilket är bra för den fysiska hälsan. Att kunna slappna av, att motionera och att bygga upp musklerna är bra. Men det är inte allt. Lika viktigt som det är att anstränga en muskel, är det att lära den att slappna av. Experterna på det här området menar att det räcker med fem minuter per dag att ägna åt sig själv. En tid man ägnar åt sin egen kropp och att den ska slappna av. Massera spända muskler. Låt fötter och ben bli varma och mjuka, massera in en väldoftande kräm. Andas lugnt och njut!


Massage bör däremot inte ges vid tillstånd som feber och infektioner, elakartade tumörer, åderbråck eller blodpropp, bakteriella inflammationer eller hudåkommor.


Källor:
Olika sidor angående massage på nätet.

Ha en lugn och behaglig vårvecka!

/Ec