/ TV & RADIO /

TV4:S NYHETSMORGON ÄR NÅGOT JAG GÄRNA SER

 
Bild:Fyndtorget.se
 
 
Även om jag inte är någon nörd vad det gäller tevetittande, så har det blivit en smått vana att se något på nyhetsmorgon medan jag vaknar, gärna med en mugg te. Tycker om program som har olika inslag, då kan jag själv bestämma hur länge jag ska sitta kvar i tevesoffan. Det kan också hända att jag har hört talas om ett speciellt inslag vilket jag gärna vill se. Då passar jag det där inslaget innan min dag tar sin början.  
 
När jag bodde hemma fanns ingen morgonteve. Det var nästan "fult" att titta på teve på dagen. Sådant gjorde man på kvällarna. Nyheter fick man genom dagstidningen eller via radion. Vår radio stod i köket och jag hann precis lyssna på nyheter & vädret samtidigt som jag åt frukost. innan det var dags att gå till skolan. Tänk, hur mycket det har hänt på det tekniska området under 1900-talet.
 
"Nyhetsmorgon är TV4-Gruppens morgonprogram i TV4 och via TV4Play.se. Programmet var vid starten 1992 det första dagliga morgonprogrammet i svensk tv. Nyhetsmorgon har hämtat inspiration från amerikanska NBCs The Today Show, som var världens första morgonprogram på TV när det började sändas i januari 1952. Nyhetsmorgon är Sveriges största morgonprogram med över fem miljoner tittare i veckan och 1300 timmar sändningstid om året".
 
Historik.
 
Nyhetsmorgon hade premiär år 1992 och kallades då för "Gomorron". Programledare var Bengt Magnusson och Malou von Sivers. Ett återkommande inslag under tidiga år var att Jonas Wahlström tog med djur från Skansen till studion. Under flera år hade programmet inte någon särskild nyhetsuppläsare; det var samma personer som läste nyheter och satt i morgonsoffan. Från början sände programmet bara två timmar på vardagsmorgnar med start kl 06:28. Sändningstiden kom under 1990-talet att utökas och programmet började en minut i sex för att sluta en allt längre bit efter nio. Några år efter sändningsstart inleddes lokala sändningar kring halvslagen.

Under 2000-talet inleddes helgsändningar. Först startade Nyhetsmorgon Lördag med Lasse Bengtsson. År 2004 inleddes söndagssändningar under namnet Söndagmorgon med Pia Conde som programledare som sändes från samma studio men med annan dekor. År 2005 bytte söndagsprogrammet namn och programledare till Nyhetsmorgon Söndag respektive Tilde de Paula". (Källa: Wikipedia)

 För min del måste jag erkänna att jag är fortfarande svag för Nyhetsmorgon Lördag även om Lasse Bengtsson har slutat. Hans ersättare, Jesper Börjesson, håller gott mått. Nyhetsmorgon Lördag har lite av det mesta. Någon gång i månaden finns det tips om trädgård & växter. En annan lördag i månaden står det matlagning på menun. Varje lördag gör J B en längre intervju  med en känd musiker, författare, skådespelare eller politiker. I Nyhetsmorgon Lördag finns det alltid ett inslag om Travet i helgen. Sätter mig med välbehag och tittar på det här trevliga programmet i lugn och ro. Tyvärr kommer jag ofta in när "Lördagsgästen" är hos J B, eftersom min sovmorgon kommer emellan. Känslan av att kunna se det mesta av programet är så skön. Jag blir varm inombords. Då finns inga krav.
 
Bild: Tv4
 
"Jesper Börjesson, född 1971, är en svensk journalist och programledare, som arbetar på TV4. Han var reporter från 1996 och en av flera nyhetsankare på TV4-nyheterna samt har tidigare gjort dokumentären Kamprads platta paket (2003) om Ingvar Kamprad för kanalen. Från 2006 var han programledare för Nyhetsmorgon. Efter att Lasse Bengtsson lämnande Nyhetsmorgon Lördag hösten 2010 blev Jesper hans efterträdare.
 
Jesper Börjesson är bosatt på Lidingö i Stockholm men kommer ifrån Kvidinge i Skåne, men flyttade till Klöxhult som barn.Han har en tvåårig journalistutbildning från Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping. Jesper Börjessons journalistiska karriär började på lokaltidningen Smålänningen i Älmhult 1992. Därefter fortsatte han till TV4 Jönköping och sedan till TV4-nyheterna. Bland annat har han varit politisk reporter och projektledare för TV4:s ekonominyheter". (Källa: Wikipedia)
 
Ha en fortsatt bra helg!
 
 
/Ec
 
 
 
Mina favoritprogram