/ Allmänt /

MYCKET LJUS OCH MYCKET VÄRME I ADVENTSTID

Bild min egen från 2012
 
jag var en av medarbetarna för tidskriften "Reflex" (Neuroförbundets rikstidning) för en del år sedan, skrev jag den här texten till julnumret ett år. Det är lika aktuell som då. Vi personer får något konstigt i blicken det här veckan före advent. 
 

" är det dags igen! Veckan före första advent tycks Sveriges kvinnor få en sorts städnoja. Det spelar ingen roll om vi är gamla eller unga, förvärvsarbetande eller hemmafruar, samtliga grips av denna iver att få varje hem skinande och glänsande. Detta beteende har vi ärvt från våra mormödrar och mödrar. Det är ett lustigt fenomen! Vi fejar och putsar i varje vrå i folkhemmet. Det hängs upp gardiner, som vi knappast hittar, för de blev ju uppslängda i någon garderob i januari. Vi hänger upp adventsstjärnor eller sätter elektriska ljusstakar i våra fönster. Det är mycket noga att just den där ljusstaken står där den alltid brukar. Julen är en högtid som har tusen traditioner från barndomen. Traditioner som är olika från familj till familj och från den ena till den andra landsdelen. Dessa tar vi med oss när vi flyttar hemifrån  och får ett eget hem.  Traditionerna blandas gärna upp med nya, som blir till våra barns seder från barndomen.

Under den här veckan hastar vi iväg för att köpa mossa, svampar, vita, eller röda stearinljus till adventsstaken, vilken ska tändas på frukostbordet för första gången på söndag. För min del blir jag mycket nostalgisk, när jag ser det första ljuset brinna eller då jag hör julvisan ”Låt mig få tända ett ljus”. I många hem luktar det så gott av den första glöggen för året, av pepparkakor och kanske en doft av de första riktiga apelsinerna. Många av oss bjuder på adventskaffe under den här söndagen i december."(Källa ur min egen text från år 2005)

Den veckan som kommer har jag en del annat att göra än att göra mitt hem adventsfint. Lite ska jag nog hinna med. I mitt liv är det alltid något som kommer emellan. Det är så det är och så det förblir, om jag ska ha kontroll något som jag vill. Hoppas att min personal håller sig friska under den här veckan, så att min assistans löper på. Själv mår jag bättre igen än vad jag har gjort under den senaste tidem, men jag törs inte gå ut för hårt och bli sämtre igen.

När solen lyste in i förmiddags och jag upptäckte hur dammigt jag har det överallt, så tänkte jag att jag bör eller rent ut sagt måste se till så att jag får städat ordentligt före jag börjar att advetspynta. Det är inte roligt alls om det är dammigt när juleljusen ska tändas den allra första gången i julmånaden 2013. Skulle behöva någon från hemfrid;)

/Ec

 

 

 

Jul