/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

ALLT TAR SLUT EN DAG

Bild Svenska Dagbladet
 
Allt tar slut en dag. Det är bara så. För Carin Mannheimer gick livets ridå ner mitt i sommaren den 11:e juli 2014. Det gick hastigt. En cancer igen som inte blev upptäckt i tid Inom en vecka var hon död. Då hade cancern spridit sig i hela kroppen.. Regissören och författaren Mannheimer höll på att arbeta ända in i det sista. Jag är så glad att hon slapp ligga på sjukhus eller hamna på ett vårdhem. Det skulle nog inte passa henne. Triologin "i sista minuten", "Sista dansen" och så höll CM på med "Till Sist", när döden kom. En triologi som handlade om att bli äldre. Carin Mannheimer skulle bli 80 år den 17:e augusti i år. Den här dagen skulle hon firat på Göteborgs stadsteater, men någon ville annorlunda. Det är svårt att förstå att Mannheimer inte finns bland oss längre. Att hennes penna har slutat skriva och att aldrig aldrig kommer en ny pjäs eller tv-serie skapad av den här begåvade kvinnan.
 
"Carin Mannheimer föddes i skånska Osby 1934 .. Med en magisterexamen i litteraturvetenskap i bagaget började hon arbeta som litteraturkritiker. Skolmiljöskildringen ”Lära för livet” från 1976 är fortfarande Sveriges genom tiderna mest sedda tv-serie. Den gav henne Stora journalistpriset.
 
Med ”Svenska hjärtan” lyckades hon skapa ett spännande drama om något så anonymt som den svenska medelklassen. Inte den där fina borgarmedelklassen i innerstan som Lars Norén skildrar, utan de i radhuslängan många busstationer bort. Scenen där tandläkaren Thorsten i vredesmod över sin otrogna fru klipper ryamattan med gräsklipparen är lika smärtsamt patetisk nu som då. Svenskars törst efter vardagsdramat bland furumöbler och tiffanylampor var omåttlig, serien sågs av över två miljoner tittare"
 

En gång avvek hon från samtidsbetraktelserna. 2001 gjorde hon tv av ”Fru Marianne”, Victoria Benedictssons roman från 1887 om en bortskämd borgarflickas förvandling till bondfru. Stadsbon Mariannes chock och senare acceptans för det strävsamma bondelivet är en rörande berättelse om att allt inte blir som man tänkt sig här i livet. Men det kan vara helt okej ändå.

Vid 71 års ålder kom tv-succén ”Saltön”, vars karaktärer prydde löpsedlarna ett otal gånger. Åldrandet blev allt viktigare att skildra för Carin Mannheimer".(Källa Marianne Agazzi, Svenska Dagbladet)
 
Det är en tröst att jag kan se Svenska Hjärtan när jag vill se bra svenskt drama för jag har den serien i mitt filmbibliotek och när jag saknar Carin Mannheimer för mycket.
 
/Ec
Folk som jag beundrar
#1 / / Bosse Lidén:

Det märks verkligen att jag levt utan tv och många andra sociala medier i sommar. Jag har varit helt inne i vårt manus. Vad sorgligt. Detta har jag inte sett i Ystads Allehanda. Oj, med många bra saker hon hann med i sitt yrkesverksamma liv. Kram Bosse