/ Allmänt /

DU GLÖMMER VÄL INTE KLOCKAN I NATT?

Bild: Expressen
 
"Sommartider.
Jag känner det är nånting på gång.
Sommartider.
Sommartider.
Kom och stanna ute natten lång.
Sommartider.
Snurra runt i en stad som glöder
som viskar: Bli min i natt...

Sommartider, hej, hej sommartider.
Ge mej din hunger, ge mej din hand.
Ge mej allt du villoch allt du har.
Sommartider, hej, hej sommartider.
Läppar mot läppar som tar mej i land
som ger sommartider till varann".
                      ( delar ur Per Gessles text Sommartider)
 
När vi vaknar i morgon är det sommartid och vi har förlorat en timmes sömn i natt. När klockan är två i natt, är den redan tre. Inte så roligt för oss som är morgontrötta! Det är tur att det är söndag och de flesta av oss är lediga. Nu blir morgrarna åter lite mörkare under en period, men kvällarna blir längre. Själv vaknar jag när det är ljust, så därför tycker jag att det är skönt att det är mörkt, så jag kan sova något längre.
 

"Sommartid innebär att lokal tid justeras fram 1 timme under en del av året i syfte att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren genom att människor följer klockan vid uppstigning. I länder närmare polerna, som i de nordiska länderna, gör sommartid ingen skillnad, eftersom dagsljuset på sommaren sträcker sig längre än den delen av dygnet de flesta är vakna. Många ifrågasätter därför bruket av sommartid på dessa breddgrader.

Att använda ”normaltid” som motsats till ”sommartid” är inte korrekt, normaltid har länder vanligen i den mening att det finns en fastslagen standardiserad tid. Sommartiden är ett förskjutande av normaltiden med en timme. Det korrekta är således att sommartid börjar och sommartid slutar. I dagligt tal används dock ibland uttrycket ”vintertid” om den tid, då sommartid inte gäller och normaltiden inte är förskjuten"(Källa Wikipedia

vårt land infördes sommartid första gången år 1916,  men bönderna protesterade så mycket att försöket inte upprepades efterföljande år. Det skulle dröja till år 1980 innan Sverige erhöll sommartid. Denna gång skulle den stanna. Här har vi den från den sista helgen i mars till sista helgen i oktober.

/Ec
Vår