/ LIVETS NJUTNINGAR /

EN GOD SMÅRÄTT - PASTA MED RÄKOR -

Bild: Google
 
Häromdagen tittade jag i min receptpärm och fann ett recept som väckte minnen från sent 1980-tal. Jag kände hur den här smårätten kunde smaka många gånget, vinets doft och det sorl som fanns runt mig där jag satt med någon vän på en av Malmös spanska krogar i östra delen av staden. I den stadsdelen bodde jag under några år och slank ofta in på krogen, särskilt på deras uteservering under sommarhalvåret. Där var det lätt att komma fram med min rullstol. Jag har gått förbi krogen på senare tid, men tyvärr men nu finns där ett hus. Borta är min lilla trevliga krog.
 
Jag åt ofta pasta med räkor och vill publicera receptet. Jag har provat göra det här hemma, men jag får inte till det som det smakade på krogen. Naturligtvis blev inte min version av den här rätten lika god som krogens. De har ju utbildade kockar som gör sin egen tuch på såsen, men ändå:
 
Detta behöver du för fyra personer:
  • 4 port pasta, gärna penne
  • 2 förp räkor i lake (à 170 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 250 g körsbärstomater
  • 1/2 påse salladslök (à 125 g)
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning eller kycklingfond (1 buljongtärning motsvarar 2 msk fond)
  • finrivet skal av 1 citron
  • salt och peppar
Gör så här:
  1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Låt räkorna rinna av i durkslag.
  3. Skala och skiva vitlöken. Dela tomaterna och strimla salladslöken.
  4. Fräs vitlöken i olivoljan.
  5. Tillsätt grädde, vatten och buljong. Låt koka ca 5 minuter utan lock.
  6. Blanda ner tomater, lök och räkor i såsen och koka upp. Smaka av med citronskal, salt och peppar.
  7. Servera den nykokta pastan med räksås och parmesan.
 
/Ec
 
Mat och Dryck / minnesspår / recept