/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NR 3 2015 -SAMLADE NOVELLER AV KLAS ÖSTERGREN

 
 
 
Samlade noveller (inbunden)
 
 
Det tredje boktipset det här året blir en ny bok av Klas Östergren med titeln "samlade noveller". Den är utgiven på förlaget Natur & Kultur, Allmänlitteratur i oktober i år. Boken innefattar 678 sidor och kostar på Bokus 199:-
 
Så här säger Bokus om Samlade Noveller":
"Klas Östergren har som författare mest kommit att förknippas med sina romaner. Både de brett upplagda Gentlemen, Gangsters och nu senast Twist, och de som är mer reducerade, som berättelserna i Österlentrilogin och Plåster. 
Men han har hela tiden också skrivit prosa i det korta formatet, stycken som på många sätt är centrala i hans författarskap: barndomsminnet Med stövlarna på, den briljanta tids-och självbetraktelsen Vardagskväll vid sekelskiftet och den tragikomiska passionshistorien Ravioli för att nämna några exempel. Han har visat att han lika mycket är ögonblickets mästare, som den intrikat byggda intrigens. 
Nu samlar vi Klas Östergrens kortprosa i en inbunden volym, som förutom tidigare samlingar innehåller sådant som bara tryckts som enskilda texter i små utgåvor och sådant som inte varit tryckt alls. Samlade noveller är en resa genom ett av vår tids mest betydande författarskap. 
 
Något om Klas Östergren:
 Klas Östergren, född 1955, är en av Sveriges främsta författare. Han har varit verksam i över fyrtio år, och har givit ut en lång rad prosaverk. Klas Östergren har skrivit manus till tv och film, nu senast till filmatiseringen av genombrottsromanen Gentlemen, och varit verksam som översättare av framför allt dramatik. Hans senaste roman Twist, som kom ut 2014, fick ett entusiastiskt mottagande av både kritik och publik.

Så här säger författaren själv om sin nya bok:
""Kortare och mer koncentrerade berättelser kan ha den fördelen att man som författare får en chans att inbilla sig, åtminstone för en stund, att man har saker och ting under kontroll."
Klas Östergren
 
 
/Ec
boktips