/ TV & RADIO /

BÖCKER SOM BLIVIT TV-SERIER OCH SOM SVT SÄNDER I REPRIS

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sommar brukar betyda att Svt sänder äldre tv-serier i repris, så äver under den här sommaren.Kanske är det bra för den yngre generationen som inte är så bekväm med att läsa böcker att ta del av vår fina kulturskatt via serier: Själv som numera inte hinner att läsa böcker är det också ett suveränt sätt att hänga med i kulturens virvlar. När jag bodde hemma och då mamma skötte markservicen, då läste jag bok efter bok. Någonstans i Sverige av Jolo satt jag hos mormor och morfar, där det var lugn och ro. Under soliga dagar i  solstolen i trädgården. Regniga dagar i köket. Viveca Lärns Saltön har jag endast upplevt som tv-serie, ty böckerna kom senare och då hade jag fått ett eget hem.
 
Det här står i Wikipedia om Saltön: "Saltön är en svensk tv-serie i dramakomisk form från 2005–2010. Den har manus och regi av Carin Mannheimer och är baserad på Viveca Lärns romaner om folket på den fiktiva ön Saltön. De sex romanerna är uppdelade på tre säsonger."
 
Handlingen: "Serien utspelar sig på den idylliska ön Saltön i Bohuslän. Hit kommer den unga änkan Sara för att börja ett nytt liv, hon lär snart känna öns färgstarka invånare bland andra den mystiske biodlaren MacFie som hon inleder ett förhållande med. Här finns Johanna som lever ensam med sin son Magnus, efter att Magnus förälskar sig i bibliotekarien Hans-Jörgen börjar även Johanna se sig om efter en ny kavaljer.
 
Karl-Erik Månsson är Saltöns starke man, chef för konservfabriken. Han är gift med den unga Kristina som ångrar äktenskapet.
 
På Saltön finns även den dystra tobakshandlaren Blomgren och hans överviktiga fru Emily som gör uppror och lämnar sin man för att starta ett nytt liv." (Källa Wikipedia)

 

Om Någonstans i Sverige står det: "Någonstans i Sverige är en svensk TV-serie från 1973 av Jan Olof Olsson i regi av Bengt Lagerkvist med Janne "Loffe" Carlsson, Olle Björling, Per Ragnar med flera. Serien handlar om en grupp värnpliktiga i Sverige under andra världskriget.

Handlingen: "Någonstans i Sverige är en berättelse om beredskapstiden under andra världskriget. I slutet av 1939 blir Finland attackerat av Sovjet. I Sverige blir 100 000 man snabbt kallade till den nordöstra gränsen. Helt utan militär träning förväntas de nu agera som en fullfjädrad armé. I ett av kompanierna möter vi 111 Loffe (Janne ”Loffe” Carlsson) och en rad andra inkallade; 107:an Andersson, Morsgrisen, Stora Norrland och Molnets Broder . I Någonstans i Sverigeföljer vi de inkallade soldaterna under beredskapsåren 1939 till 1945, både i deras militära tjänst och privata liv som präglas av längtan och nya romanser. I serien medverkar även folkkära skådespelare som Monica Zetterlund, Kjerstin Dellert, Per Ragnar och Meta Velander."(bloggen på svt öppet arkiv)

Njut av de här strålande och välgjorda repriserna!

/ Ec

 

 
Filmtips