/ NYCKELHÅLET /

NÅGRA FREDAGSMINNEN FRÅN EN SVUNNEN TID

 
 

När jag nu sitter och skriver, tänker jag tillbaka på när jag fortfarande bodde hemma och läste i Lund. Alla fredagar var vi fria från föreläsningar. Men det kunde hända att jag ägnade mig åt självstudier, särskilt så här års då tentorna duggade tätt, medan mamma fejade klart i den andra ändan av vår villa. Hur hon hann med att sno ihop kanelbullar medan hon städade vet jag inte, men så var det i alla fall. Klockan elva varje fredagsförmiddag hade mamma och jag vår egen stund i veckan, då vi hade elvakaffe med något gott till. Jag minns hur mamma och jag bläddrade bland recept i tidningen ”Allt-om-mat” och pratade bl.a. om frisyrer och kläder. Vi skrattade mycket. Då var det nästan helg. Tid för avkoppling innan familjen skulle åka till mormor och morfar eller farmor och farfar och hjälpa till hos dem på lördagsmorgonen.

Under många år på 1980-talet åkte jag inte med familjen till Ystad utan tog min resväska, ryggsäck eller bag och stack hemifrån vid 15-tiden.

I cirka tolv år var jag aktiv i en av våra största handikapporganisationer samt hade också ett samarbete med KTH i Stockholm. Båda dessa uppdrag innebar att jag fick flyga och fara runt i världen. Jag hjälpte KTH att demonstrera den första svenska talsyntesen tillsammans med en av deras ingenjörer. ·

Om jag saknar det livet? Jag måste nog erkänna att det finns ett uns saknad i mig efter dessa resor trots att jag då inte hade något så kallat "eget" liv. Representationen innebar allt från kunskap, bra bemötande och en någorlunda snygg klädstil allt från ländernas klädkoder till nästan balklänningar vid middagarna på lördagskvällarna. Ofta med dans! Jag minns att jag hade två olika resväskor. Det betydde att jag tog den ena väskan den första helgen och den andra nästa helg. Min mamma tvättade och packade den väskan som jag skulle ha med mig under veckans lopp. Alltså stod det alltid en väska klar ifall någon ringde och jag behövde åka tidigare.

Fredagar är mina bästa dagar ännu idag. Det är dagar under vilka jag sköter om mig själv, duschar betydligt längre än annars, lagar god mat och försöker sova lite längre. Kanske sitter fredagarna från ungdomstiden kvar i ryggmärgen. Tänk, vad man får med sig från barndomshemmet! Visst lever vi i en annan tid, där det påstås att vi städar betydligt mindre. Jag undrar om städningen sker på fredagar fortfarande, eller om det är en förlegad tid?

Säga vad man vill, vi människor levde på ett annat vis förr. Tempot var lugnare och vi hade tid över för varandra. Tid att lyssna utan att bli störda av omvärldsbrus som är vanligt idag. Tack, för att jag har fått uppleva den tidsepoken. Tack att jag är så gammal som jag är.

kväll är det ännu ett program av Let´s Dance. Att slänga sig i tevesoffan och bara koppla av medan jag tittar på hur alla par kämpar för att få poäng hos juryn är en underbar känsla. Vetskapen om att det är en hel helg framför mig är så otroligt skön. Hoppas ni därute njuter lika mycket att det är fredagskväll som jag gör!

 

/Ec

 

Helger, avkoppling, / minnesspår / mitt skrivande