/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NR 4 2015 - UNDER KÖRSBÄRSTRÄDEN

 
 
 
Idag har filmen "Under körsbärsträden"premiär.Det är ett japanskt drama, vilket längd är en timme och 43 minuter. För regin står Naomi Kawase . Skådespelarna är Kirin Kiki, Miyoko Asada, Etsuko Ichihara

Handlingen:
"Den tystlåtne Sentaro driver ett gatukök som serverar japanska Dorayaki-plättar. Hans bistra uppsyn väcker intresse och sympatier i omgivningen, bland annat hos den äldre kvinnan Tokue som erbjuder sin hjälp. Motvilligt tackar han ja, och det visar sig att hennes recept på söt bönpasta ("An" - som också är filmens originaltitel) får affärerna att blomstra i samma takt som deras vänskap fördjupas."(Källa SF)

"Ostasiatiska filmer om mat och matlagningsmystik blir sällan lika tungfotat symboliska och erotiserande som sina nord- och sydamerikanska genresläktingar där jorden, det ursprungliga och det enkla buntas ihop på ett sätt som ofta bara avslöjar exakt hur långt ifrån alltihop som filmskaparna befinner sig.

I japansk film verkar allt få existera samtidigt, teknik, natur och metafysik, nu, då och framtid, utan en massa pekpinnar.

 Kawases nya film ligger och drar på gränsen till det sentimentala och trillar tyvärr dit ibland, när dialogen blir till en högläsning ur självhjälpsböcker eller när de tårfyllda avskeden blir för många. Men skådespeleriet, den strama naturlyriken, ljuden och de enkla miljöerna, håller den mestadels på rätt köl.

Nackdelarna är många, farorna stora men det finns en fördel: ett utanförskap som delas med så många är strängt taget inte ett utanförskap längre utan en tillhörighet".(Källa film DN)/Ec