/ KROPP OCH SJÄL /

VÅR KROPPSLUKT AVGÖR VEM VI ÄR

Bild Google
 
I en ny svensk studie avslöjas att vi är experter på att känna igen våra vänner på lukten. Dessutom tycker vi att våra vänner och de som står oss nära luktar gott, medan främlingars kroppslukt tycker vi inte om.I studien, som bestod av femton kvinnor, uppfattade de lukten från främlingar som både starkare och obehagliare Lukten av en främling triggar hjärnans rädslocentrum. Vi luktar oss till vem som är vän eller inte.  Kroppslukten spelar större roll i vår vardag än vad vi tror. Eftersom den här förmågan bestått har det förmodligen varit viktig för vår överlevnad att kunna lukta sig till vem som är vän och vem som är främling.
 
Kroppslukter går delvis i arv
 "Varje människas kroppslukt är helt unik. Hur vi luktar går delvis i arv Parfymer, schampon och annan kosmetika påverkar förstås vår kroppslukt. Men även kost- och dryckesvanor har betydelse. En tidigare studie har visat att kvinnor föredrar kroppsdoften från män som inte äter kött. Studier visar också att kvinnor väljer partner utifrån kroppsdoften. Män som är genetiskt olika dem själva tycker de luktar bättre" (Källa Expressens Hälsoliv)

 

Vad är kroppslukt?

"Kroppslukt är en lukt som uppstår på kroppen på grund av svamp- eller bakterietillväxt på huden. Kroppslukten är en markör för hälsa, och därför för den fysiska attraktiviteten.

Bakterietillväxt av normalfloran med mera gynnas av svett, men människans svett är i sig nästan doftlös. Svettens lukt kan påverkas av kosthållning, livsstil, kön, hälsaoch medicinering. Kroppslukten kan också påverkas av feromoner, men det är osäkert i hur hög grad feromonerna når upp över de sensoriska trösklarna.

Kroppslukten påverkas av histokompatibilitetskomplex (MHC), varmed den i viss mån är genetiskt bestämd och hänger samman med kroppens immunsystem. Det finns många mutationer av MHC. Det verkar som om MHC spelar roll vid parbildning, där ett fundamentalt olikt MHC verkar attraktivt.

För att dölja kroppslukten kan deodorant och parfym användas, eller tvål med bakteriedödande egenskaper".(Källa Wikipedia)

 

/Ec

 
 
 
 
Psykologi