/ KROPP OCH SJÄL /

BANAN HAR MÅNGA NÄRINGSÄMNEN OCH ÄR MÄTTANDE


Jag minns när jag var foskarsekreterare på akutmottagningen i Lund hur många bananer jag åt per arbetspass, vilket bestod av fyra timmar utom under helgerna då jobbade jag sex timmar per dag.
 På den tiden var det inte tal om att man skulle akta sig för bananer eller fruktsocker. 
 
 
De senaste årens diettrend med fokus på mindre kolhydrater har gjort oss rädda för alla livsmedel som innehåller socker – även om det handlar om naturligt fruktsocker och råvaran i fråga är proppad med andra nyttigheter. Kostrådgivaren och diatisten Jill Holmström som driver konceptet " Våga Ät" tycker det här synsättet är en aning dumt.
 
"Det har tydligen blivit viktigt att undvika banan, samtidigt som man utan eftertanke kan ta ett glas vin eller käka godis till kvällen.
 
Jill Holmström tror det handlar om ren okunskap. Någon säger att man inte ska äta banan och folk köper det rakt av, utan att reflektera över mättnad, näringsämnen och andra hälsofördelar. Den enkla matematiken är att vi går upp i vikt när vi äter mer än vi gör av med.
 
Till skillnad från läsken stillar bananen hungern, vilket gör det lättare att stå emot sötsug och småätande. Och förutom de mättande fibrerna innehåller den flera andra näringsämnen som är bra för kroppen .Till exempel kalium, som motverkar högt blodtryck och behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion".(Källa Ninna Prage Expressens Hälsoliv)
 
/ Ec

 

 
Hälsa / Mat och Dryck