/ HUSMANSKOST /

KLASSISK SLOTTSSTEK VAR SÖNDAGSMIDDAG FÖRR

Bild Ica
 

Underbar husmanskost - klassisk slottsstek av nötkött. Du gör slottssteken av fransyska eller innanlår, lök, ansjovisfiléer, sirap och grädde. Servera härligheten med kokt potatis, grönsaker och svartvinbärsgélé.

Jag minns när vi kom hem till mina morföräldrar ibland på söndagsförmiddagarna. Hur mormor stod vid spisen och lade ner steken i en gjutjärnsgryta. Efter att vi fått välkomstkaffet, så hjälpte mamma henne med att skala potatis och gjorde vid grönsakerna. Mormor och mamma pratade om vad som hade hänt sedan senast medan de höll på i köket.När de gjorde såsen, så slutade de prata. Då koncentrerade de sig. Jag minns hur god den blev. Ibland hade mormor hunnit med att göra  pressgurka. Åh vad jag älskade de där härliga söndagsmiddagarna. Minns alla trevliga samtal vi hade runt bordet. Ack ja... Jag saknar de verkligen!

Ingredienser för fyra personer:

  • smör att steka i
  • 800 g nötkött (fransyska eller innanlår)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 lök
  • 5 ansjovisfiléer + 4 msk ansjovisspad (för 4 port)
  • 1 msk sirap
  • 1 - 1 1/2 tsk ättiksprit (12%)
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 3 - 3 1/2 dl vatten
  • 3 msk vetemjöl + 3 msk vatten (för 4 port)
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • smör
Så här gör du.
  1. ält smör i en stekgryta och bryn köttet runt om. Krydda med salt och peppar.
  2. Skala och skär löken i klyftor. Lägg ner lök, ansjovis+spad, sirap och ättika i grytan. Låt fräsa med 2 minuter. Tillsätt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn och vatten.
  3. Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme (innertemperatur 75°C). Ös då och då med skyn.
  4. Ta upp steken. Låt vila 10-15 minuter. Skär köttet i skivor.
  5. Sila ner skyn i en kastrull (bör vara 3 dl sky (för 4 port), späd annars med mer vatten). Rör ut mjölet i kallt vatten. Vispa ner redningen och koka upp. Tillsätt grädden. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av.
  6. Servera med kokt potatis, kokta grönsaker, inlagd pressgurka och gärna gélé
  7. Trevlig måltid
 
 /Ec
 
Mat och Dryck / minnesspår / recept