/

SPEGEL SPEGEL PÅ VÄGGEN DÄR...

Bild Style
 
 
I mitten av 1980-talet och cirka tio år framöver, skrev jag diverse artiklar för Neuro förbundets tidskrift "Reflex". Tidningen kom ut med sex nummer per år. Tänker publicera vissa av artiklarna här på min sida, men självklart kommer jag att stryka  vad äldre forskning menade på den tiden och kanske lägga till vad nyare rön säger idag.
 
Ingressen till "Spegel, spegel på väggen där" ljöd:
En måndagsmorgon i januari stod jag framför spegeln i badrummet och undrade om det verkligen var jag som stod där. Håret stod på ända och plötsligt insåg jag att den där unga tjejen med ganska platt mage, hade förvandlats till en äldre kvinna med ganska så runda former.  Nedan följer några aspekter på hur hälsa och då främst kosten och den inre lyckan har en stor betydelse för att vi ska må bra och orka med vår vardag.

 

Vintern och mörkret gör att de flesta av oss känner sig trötta och orkar mindre än under resten av året. Jag vill lära ut några små knep som inte betyder stora ingrepp i er vardag, men som kanske gör er piggare, gladare och att ni kommer att orka mera. Själv har jag testat under ca 14 dagar och det har redan hjälpt. 

För att bli piggare anser experter på hälsa att vi behöver ha tillräckligt med sömn. Det underlättar om vi börjar med att få ordning på den. Behovet av sömn varierar från person till person, men mellan 7 – 10 timmar brukar vara lagom. Kvinnor kan behöva lite mer sömn än män. Somliga av oss sover dåligt och letar efter anledningen. Experterna på detta område påstår att om vi tar en middagslur mitt på dagen bidrar det till att vi sover sämre på nätterna. Andra orsaker kan vara stress, sorg och bekymmer, antingen för att vi inte kan somna eller för att vi efter en kortare eller längre tid vaknar upp igen, trött men alltför vaken för att somna om. Kroppen  brukar själv säga ifrån och rätta till sig så att den får tillräckligt med sömn. Vad är då ”egentlig” sömnstörning? Enligt vad jag har fått fram kallar experterna sömnstörning, då vårt dagliga liv blir påverkat av sömnbristen. Hur kan man behandla sömnsvårigheter? Naturligtvis finns det en hel del av sömnmedel att ta till, men dessa ska man bara använda under kortare perioder eller vid bestämda tillfällen. Några goda råd till er med sömnproblem: Undvik att äta eller dricka för mycket före ni lägger er, men detta betyder inte att ni ska lägga er utan något i magen. Själv tuggar jag i mig en skorpa eller riskaka på kvällarna och en varm dryck, gärna mjölk som har lugnande effekt. Se till så att sovrummet är friskt och svalt. Undvik ljus och ljud om det är möjligt. Om det är möjligt så försök lägga er när ni är trötta. Läs en tråkig bok. Släck lampan när ni märker att ögonlocken börjar falla ned. Ett annat gott råd är att försöka stiga upp vid samma tid varje morgon. Det hjälper er att hitta just er biologiska klocka.

Motion i alla former gör att vi mår bättre och är piggare. Det behöver inte vara gymnastik eller bassängträning om ni tycker det är trist. En promenad i någon park under en solig vårdag eller att ni deltar i aktiviteter som är möjliga där hemmaHuvudsaken är att ni rör på era kroppsdelar, så de inte stelnar till. Om någon vet hur det blir, så är det jag. Jag hittar på tusen saker, för att slippa hoppa i bassängen. Gå en promenad är något annat för då förenar man nytta med nöje.

Ett annat knep för att må bra i sin vardag är att försöka ändra sin kost och vanor. vad gäller det här området finns ny forskning i mitt inlägg från den 2/1 2016 med titeln "Inte banta, men gå ner i vikt". Jag hänvisar till det inlägget.

Utmaningen i livet är inte att skaffa det vi vill ha utan att vara nöjd med det vi har. Vi bör lära oss knepen som ger oss personlig framgång och ett rikare liv. Den amerikanske psykologen John Gray menar att för att få framgångsrika relationer till människor – vare sig det gäller vänskap, kärlek eller i affärer – måste vi vara trygga och harmoniska i vårt verkliga jag. När vi är oss själva, strålar vi ut i vår fulla kraft. Genom att vi är vårt verkliga jag, skapar vi tillit och folk vill göra saker för oss. Varför skulle vi annars dras till framgångsrika människor?  De utstrålar en positiv energi, som människor vill ta del av. Gray tror att en orsak att vi inte törs satsa på nya saker eller att vi skjuter upp saker, är bristen på kärlek. Denna behöver ständigt fyllas på. Kanske stämmer detta för jag orkar mera och känner mig gladare, om jag har någon som tycker om mig. Ofta har jag en känsla av att den personen sporrar mig. Gray menar att utan inre lycka kan vi aldrig nå framgång. Vi måste sluta missunna oss allt som vi tycker om och vill göra för att vi är missnöjda med andra delar av livet.

Hur blir vi  mer nöjda med livet? Gray säger att vi bör bearbeta våra blockeringar som hindrar oss från att ta för oss och nå framgång. Denna bearbetning innebär att vi måste gå tillbaka och uppleva det vi kände innan vi fann oss till rätta med det.  

 

© 2010 Ewacarin Holmqvist

                        

 

Hälsa / Psykologi / mitt skrivande