/ TV & RADIO /

ATT ÅTERSE EN UNDERBAR DANSK TV-SERIE

 
 
 
 
 
Mitt sjunde filmtips 2016 blir en hel box. Under regniga dagar eller då jag måste koppla av en stund  ser jag gärna en film. Ni som följer mig vet att jag är förtjust i danska tv-serier. Orsaken är att de är ytterst välgjorda  både miljömässigt och vad det gäller kläder och frisyrer samt inredningar.
 
I förra veckan började jag återse tv-serien "Matador". Det är en serie som spänner från år 1929 - 1947. Hela berättelsen omfattar 24 avsnitt. Det är en idé efter Lise Nørgaard.
 
Lite om handlingen:
"Serien tar sin början 1929 då handelsresande Mads Skjern med son anländer till den lilla sömniga landsortsstaden Korsbæk på Sjælland. Där startar han, i konkurrens med Damernes Magasin, en egen klädekipering under namnetTøjhuset. Detta ses inte med blida ögon av stadens societet, särskilt inte när Damernes Magasin några år senare utkonkurreras och Skjern startar en bank i lokalerna. Åren går och vi får följa Mads framgångssaga i skuggan av 1930- och 40-talens politiska och samhälleliga utveckling. Krönikan avslutas 1947."
 
Om serien:

"Matador kom att bli en stor tittarsuccé i sitt hemland Danmark, men även i Sverige där den visats åtskilliga gånger både i SVT och TV4, senast 2006 (TV4 Guld). I Danmark sågs ett enskilt avsnitt under repriseringen 1986 av 3,6 miljoner danskar. Serien är utgiven på 12 DVD-skivor och har sålt i 1,4 miljoner exemplar i Danmark, den mest säljande DVD:n alla kategorier någonsin i Danmark. Serien har sålts till en rad länder och gjort stor succé även i Tyskland,

Korsbæk är en fiktiv stad och namnet är en sammanslagning av två sjælländska städer: Korsør och Holbæk.

Kostymtecknare och kostymör för TV-serien var Ulla-Britt Söderlund (som tidigare vunnit en Oscar för kostymerna till Stanley Kubricks film Barry Lyndon.)"(Källa Wikipedia)

När jag gjorde en smula research inför det här inlägget, så såg jag att discshop hade en box med alla 24 avsnitten för 499 kr med svensk text.

Försök se Matador. Ni kommer inte att ångra er.

 

/Ec

Filmtips