/ LIVETS NJUTNINGAR /

EN INLÄGGNING FRÅN EN SVUNNEN TID

Bild spisa nu
 
Den här sortens inlagd gurka som också kallas pressgurka eller 1-2-3 gurka minns jag från min barn- och ungdom. Den hade min familj och hela släkten till söndagssteken under somrarna. Men gurkan fungerar lika bra till köttfärslimpan eller köttbullarna. Den är supergod till kvällsmackan ovanpå leverpastejen. Det här receptet har jag hämtat ur mormors egen receptsamling. Det går att minska ner om man vill det, men glöm i så fall inte att minska hela receptet. Det är mycket lätt att göra och tar lite tid.
 
Detta behöver man till 4 personer:
 
200 g färsk gurka
2 msk ättikssprit eller 1 msk 24% ättika
3½ msk strösocker
1 dl vatten
½ krm vitpeppar
1 krm salt
persilja
 
Gör så här:
 
1. Skala och skär gurkan i tunna skivor med osthyvel.
2. Blanda till lagen i en skål och krydda den.
3. Lägg i gurkskivorna.
4. Strö över rikligt med persilja.
5. Låt gurkskivorna ligga i lagen någon timme innan de serveras.
 
Ett tillbehör som  verkligen är ljuvligt i munnen.Jag har en skål stående i mitt kylskåp hela sommaren. När gurkan är slut, gör jag en ny skål.
 
/Ec
Mat och Dryck / recept / sommarkänsla