/ KROPP OCH SJÄL /

FÅ RÄTT BALANS EFTER VÅRT BEHOV

Bild Google
 
 
Tallriksmodellen för oss som inte rör på oss så mycket. Bilden har jag hämtat från DN.
 
Tallriksmoddellen visar människor hur maten ska fördelas på tallriken för att få balans i måltiden.  Nu har livsmedelsverket skapat en ny modell som enkelt går att anpassa efter det individuella behovet.
 
Den moderna tallriksmodellen finns i två versioner. En är anpassad för den som rör sig mer, och den andra för den som rör sig mindre.
 
Vad är bra med den moderna modellen?
  • Tallriksmodellen är en pedagogisk modell för att visa hur du enkelt kan balansera mellan olika livsmedel.
  • Enligt Livsmedelsverkets modell är delen för kött, fisk, ägg och baljväxter en femtedel av mängden mat på tallriken. Storleken på grönsaksdelen och potatis, pasta, bröd och gryn är flexibel. Den är anpassad på hur mycket en person rör sig. En fysisk aktiv person behöver mer energi än en person med en stillasittande livsstil.
  • För den som rör sig enligt rekommendationer går det bra att äta enligt den klassiska tallriksmodellen, med lika stora delar grönsaker, potatis, pasta eller gryn.
  • En person som rör på sig lite, som exempelvis har ett stillasittande jobb, behöver mindre energi. I denna modell tar grönsaker större plats och läggs över halva tallriken.
Info till det här inlägget har jag hämtat från DN.
 
/Ec
Hälsa / Mat och Dryck