/ KROPP OCH SJÄL /

TÄNK VAD DET HAR BLIVIT ANNORLUNDA?

Bild TT
 
Hemma fick vi lära oss att man skulle tvätta händerna efter samtliga toalettbesök och före vi åt. Det var så det var och vi gjorde det utan att tänka på det. Det kom automatiskt och blev till en regel som inte bröts. Nu när jag har egen lägenhet och olika assistenter i olika åldrar och kulturer håller jag stenhårt på att samtliga måste tvätta och helst också sprita händerna efter att de har varit i miljöstationen, tvättstugan, tömt kattlådan och så naturligtvis efter eget och mitt toalettbesök. Det finns ju kurser i hygien.
 
Döm av min förvåning då jag läste en artikel i Metro häromdagen att var femte svensk inte alltid tvättar händerna efter toalettbesök. Jo det är alldeles sant. Det har en undersökning visat, som Yougov gjort på uppdrag av Metro. Hygiensjuksköterskan, Inga Zetterqvist på folkhälsomyndigheten,är inte förvånad över det här, men tycker det är synd.  När vi är på toaletten så finns det bakterier i den miljön som vi definitivt inte vill ta med oss därifrån.
 
"På frågan ”Tvättar du alltid händerna när du har varit på toaletten?” svarar 78 procent ”Ja, alltid”. 19 procent svarar ”Nej, men för det mesta” och 3 procent svarar ”Nej, långt ifrån”.
 

De som svarar nej uppger olika skäl till varför de slarvar, en tredjedel menar att de inte tänker på att tvätta händerna. Men hela 51 procent svarar att de inte orkar eller inte tycker att det behövs, något som är helt fel enligt Inga Zetterqvist.

Det är den absolut bästa och viktigaste faktorn för att undvika smittspridning. Den typen av bakterier, och även virus för den delen, som finns i den miljön vill vi inte få in på andra ställen. Om du varit på toaletten och ställer dig för att laga mat, eller fikar, eller äter utan att ha tvättat händerna, så riskerar du få avföringsbakterier in i munnen".( Källa Metro)

Jag kommer att fortsätta tjata på min personal att tvätta händerna och sprita dem samt skicka de på kurser om hygien. Assistenterna får tycka att jag är en hopplös arbetsledare som tjatar, men för mig är det viktigt med renlighet av olika slag. Dessutom har jag nog med hälsoproblem - Jag behöver inte få exempel avföringsbakterier in i munnen. - Jag ryser vid blotta tanken vid det!

 

/Ec

 
 
Hälsa / vardagsgöromål, katter