/ LIVETS NJUTNINGAR /

VÅR GODA FLÄSKFILÉ

Bild Google
 
I kväll hade jag en rätt som vi hade till festmat hemma hos oss - det vill säga vi bjöd på den här varmrätten då vi hade gäster - Kanske är den en typisk 1970talsrätt antagligen hämtad från tidningen "Allt om Mat" vilken mamma prenumererade på under många år. Rätten är god, enkel med få ingredienser. Det var längesedan jag åt den, men den smakade som den gjorde hemma. Då har jag lyckats! Här kommer receptet. Det är till fyra personer.
 
Ingredienser:
1 fläskfilé
1,5 msk oxfond
5 dl vatten
1,5 gul lök
1 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde som är kokbar
2 dl riven ost
1 dl djupfrysta små fina ärter
smör, salt och peppar
 
Beredning:
  1. Putsa filén och skär den i två centimeter tjocka skivor. Platta till dem med handen.
  2. Bryn i smör, inte för länge så de blir torra.
  3. Lägg skivorna i en smord ugnsfast form och krydda.
  4. Blanda skyn med oxfonden och ca 5 dl vatten.
  5. Detta hälls över köttet.
  6. Lägg lökskivor över köttbitarna.
  7. Häll grädde över lökskivorna
  8. Strö över riven ost.
  9. Sätt in formen i ugnen i 225 grader i 10 minuter.
  10. Lägg på frysta gröna ärtor och sätt in i ugnen igen i fem minuter.
  11. Servera med ris/potatis och en sallad.
Lycka till!
 
/Ec
Mat och Dryck / minnesspår / recept