/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

EN STOR TIDNINGSMAN HAR LÄMNAT OSS

Bild Fokus
 
Natten till midsommarafton i år avled Tidningsmannen och som han själv ville vara artisten Bo Strömstedt efter en lång tids sjukdom. Han blev 87 år.Vem var då den här stora journalisten?
 
"Bo Strömstedt var son till pastorn i Pingstkyrkan Harald Strömstedt och Hildur, född Helin. Fadern kom ursprungligen från Älgå församling i Värmland. Strömstedt blev filosofie kandidat vid Lunds universitet 1950, var litteraturkritiker vid Expressen 1952–1960, chef för dess kulturredaktion 1961–1976, chefredaktör 1977–1991 och professor i praktiskjournalistik vid Göteborgs universitet 1992–1993. Han var styrelseledamot i Dagens Nyheter AB 1977–1986 och i Tidnings AB Marieberg 1986–1992". (källa Wikipedia)
 
Under min studietid i Lund var jag fängslad av vad den här publicisten skrev i Expressen. Jag minns kalasen hos farfar och farmor hur det diskuterades Strömstedts artiklar. Ofta talade farfar högt, vilket var ovanligt vid andra samtalsämnen. Då Astrid Lindgren eller Ingmar Bergman kom upp så försvarade farfar Gunnar Sträng. Där satt jag och lyssnade tyst. Det var ingen idé att diskutera politik med farfar. Han hade sin övertygelse.
 
Hos mormor och morfar såg jag ibland svts "Svenska Krusbär", med Bo Strömstedt.  Det var en serie där tidningsmannen mindes svenska poeter. Åh, vad jag njöt! Strömstedt kunde också sjunga ur den svenska visskatten, så det är inte så underligt att konsten att formulera sig i ord har gått i arv till Niklas
 
Jag håller starkt med Thomas Mattsson i aftonbladet angående Bo Strömstedts bortgång:
" Bo var – och är! – naturligtvis en förebild för mig och alla publicister som tror på journalistikens möjlighet att balansera det lätta med det tunga, och som tror att etablerade medier har en viktig uppgift för att också upplysa".
 
Vissa personer står närmare ens hjärta än andra och i mitt hjärta kommer alltid Bo Strömstedt att finnas och även om han nu är borta, så finns hans artiklar och böcker kvar!  
 
/Ec

 
Egna tankar / Folk som jag beundrar