/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

ÅRETS NOBELPRISTAGARE I LITTERATUR

 
 
 
Bilder: Google
 
Nobelpriset i litteratur år 2016 gick till den amerikanska musikern och låtskrivaren Bob Dylan. Det känns underligt att någon som följt med mig under hela mitt liv får det här priset. Dylan är inte författare. Han skriver bra texter eller gjorde då han var mer än en protestsångare än nu idag. Jag menar var är Svenska Akademin på väg? Det känns konstigt men allting förändras och kanske är jag lite gammalmodig att förstå förändringarnas vingslag.
 
Svenska Akademins motivering:
"Han har skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen.– Dylan skriver en örats poesi. Den ska framföras och lyssnas på men om man går tillbaka till de gamla grekerna så var det också en poesi som skulle framföras. Men vi läser dem idag. Samma sak är det med Bob Dylan, hans texter kan och ska också läsas". (Källa Aftonbladet)
 
Vem är egentligen Bob Dylan?
"Bob Dylan, född Robert Allen Zimmerman den 24 maj 1941 i Duluth i Minnesota, är en amerikansk låtskrivare, författare, regissör, poet, gitarrist, keyboardist samt munspelare, vid senare tid programledare i radio. Dylan har varit en frontfigur inom populärmusik i närmare femtio år, ofta beskriven som en levande legend inomrockmusiken.
Många av Dylans mest prisade låtar kommer från 1960-talet, då han kom att bli en förgrundsfigur i USA och han ansågs av många skildra en hel generation. Några av hans sånger, såsom "Blowin' in the Wind" och "The Times They Are a-Changin'", blev ledmotiv till den amerikanska antikrigs- och medborgarrättsrörelsen. Många av Dylans tidiga texter behandlade politiska frågor, samhällskritik, filosofi och litterära influenser, och trotsade dåvarande konventioner inom popmusiken och vände sig mycket till motkulturen. Medan han utvecklade och personifierade musikstilar, har han visat tillgivenhet till många traditioner inom amerikansk sång, från folkmusik och country/blues till gospel, rock'n'roll ochrockabilly, till engelsk, skotsk och irländsk folkmusik, även jazz och swing.

Under 2010-talet har Dylan fortsatt med årliga turnéer, främst i Europa och USA, men även andra delar av världen. 2012 lanserades studioalbumet Tempest vars texter var mörkare än på de album han släppte under 2000-talet. Samma år mottog han Frihetsmedaljen av president Barack Obama. Ett flertal album med tidigare svårtillgängliga Dylan-inspelningar har också lanserats. The Bootleg Series Vol. 10 innehåller inspelningar från den kontroversiella perioden då Dylan släppte Self Portrait, och The Bootleg Series Vol. 11 gjorde slutligen alla kända "Basement"-inspelningar Dylan gjorde 1967 tillsammans med The Band tillgängliga för den breda publiken.

I februari 2015 släppte han albumet Shadows in the Night. Albumet innehåller kompositioner från 1923-1963 med det gemensamt att alla vid något tillfälle spelats in av Frank Sinatra. Dylan sade att han länge velat spela in ett sådant album, och "gräva upp dessa låtar från graven och låta dagsljuset skina på dem igen". 2016 lanserades ytterligare ett album på samma tema, Fallen Angels". (Källa Wikipedia)

Var håller Dylan hus? Fortfarande har han inte kommenterat. Undrar om han kommer till Stockholm i december. Om inte, så tycker jag att det är för sorgligt rent ut sagt. Någon annan "riktig" författare kunde få priset - någon som hade uppskattat det. Det är också intressant om Dylan nu kommer, hurdant tal kommer det att bli. Den som lever får se.

 

/Ec

 
Min musik / Om Sverige / PORTRÄTT