/ KROPP OCH SJÄL /

KAFFETS GODA SIDOR

  
För många är det stört omöjligt att komma igång utan en kopp kaffe på morgonen. Vi som älskar den här drycken behöver inte längre ha dåligt samvete. Kaffe har nämligen även goda sidor när det gäller hälsan. Här listar jag fem anledningar för att du ska dricka kaffe varje dag:
 
1. Bränner fett och boostar träningen
Kaffe höjer din kroppstemperatur vilket också kan öka din förbränning och kaloriförbrukning. Om du är sugen på att gå ner i vikt lyfts kaffe därför fram som en positiv produkt. Vi vet att kaffedrickare i genomsnitt väger mindre än de som inte dricker kaffe, Enligt andra studier kan en kopp även öka din prestation under ett träningspass - både när det gäller styrketräning och uthållighetsträning.
 
2. Kan minska risken för demens och Parkinsons
Kaffets positiva egenskaper har i flertalet studier kopplats samman sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers. Enligt professorn Mia Kivipelto kan kaffedrickande i måttlig mängd minska risken för demens med hela 50 procent. Effekten kan bero på koffeinet och/eller att kaffe är en stark antioxidant och även innehåller mycket magnesium.
 
3. Skyddar blodet, hjärtat och hjärnan
För ett antal år sedan pekades kaffe ut som en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom eftersom det ger ett tillfälligt förhöjt blodtryck. I dag ser man inga sådana samband. Studier har i stället visat att en måttlig mängd kaffe i stället minskar risken! 3-4 koppar per dag brukar anses vara lagom. Koffeinet skärper dessutom din hjärna och kan motverka försämrat minne.
 
4. Höjer humöret och motverkar depression
Att kaffe är humörboostande vet de flesta som kaffedrickare. För några år sedan genomfördes en stor studie bland 51 000 amerikanska kvinnor. Resultatet visade att risken för att drabbas av en depression minskade med 20 procent bland de som drack omkring fyra koppar per dag.
 
5. Positivt för trögar magar
Lider du av förstoppning eller trög mage är kaffe en perfekt huskur. Kaffe uppges ha en positiv effekt på matsmältningen och har som bekant vattenutdrivande egenskaper. Det gäller förstås att vara försiktig, vissa magar är mer känsliga för koffein än andra.
  

 

 

 
 
Hälsa / Passion