/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NUMMER 9 2016

 
 
 Mitt filmtips nummer nio är "Mig äger ingen" som är fritt baserad på Åsa Lindeborgs roman från år 2007 med samma titel. Igår sände tv 4 den här rullen. Min vän sade efteråt att jag varken somnade eller gick ifrån filmen, då var den bra. Visst var den det, även om publiken kastas in i en familj, där det mesta är kaos.För regin stod Kjell-Åke Andersson och för filmens manus stod Pia  Gradvall. Speltiden är 104 minuter. Filmen håller sin publik i ett hårt grepp. Man kastas mellan förtvivlan, rädsla och en gnutta humor. Det är ett drama av stora mått.
I huvudrollerna finns Mikael Persbrandt och Sandra Andreis. De gör en mäktig prestation!
 
Handlingen:
""Mig äger ingen" är en gripande men samtidigt varm och humoristisk berättelse om 5-åriga Lisas villkorslösa kärlek till sin alkoholiserade pappa. Det är också en skildring av Sverige på 70-talet och arbetarklassens bleknande ideal. Mamman lämnar familjen och Lisa kämpar för att behålla bilden av hjältepappan. Till slut ställs Lisa inför ett livsavgörande val."(Källa discshop)
 
Några omdömen: 
"Persbrandt gör en av sitt livs bästa roller"
"Det känns nästan högtidligt att se Persbrandt ta sig an sin karaktär"
 
Sällan har Persbrandt fångat mig som han gjorde i den här filmen. Han gav publiken allt i den här rollen. Ömsom hatade jag honom och ömsom motsatsen. I"Mig äger ingen" och  "Himlens Hjärta" visar Mikael Persbrandt att han är en av våra största skådespelare.
 
Självklart kommer den här filmen att finnas i mitt filmbibliotek inom kort tid.
 
 
 
/Ec
Filmtips