/ HUSMANSKOST /

OKONOMIYAKI - JAPANSK PANNKAKA

Bild: bloggen " fifty by 30"
 
För en tid sedan fick jag smaka något alldeles nytt för mig - Okonomiyaki - som är en grillad pannkaka/ omelett från Osaka i  Japan.Ordet Okonomiyaki betyder det man gillar grillat. Jag tycker man kan säga att det är en slags pytt i panna på en pannkaka för man kan varierar innehållet kraftigt, men huvudingrediensen i en äkta japansk pannkaka är alltid vitkål. Min första upplevelse av den här sortens omelett var helt underbar, då hade jag i marinerad tofu och färsk svamp. Den andra gången jag gjorde den här rätten hade jag en topping av räkor, dill och creme fraiche. Gästen som jag bjöd den på tyckte pannkakan var god. Okonomiyaki är en bra brunch grej, alltså ingen frukostomelett, i alla fall inte för mig -
 
Här kommer det recept jag använde, men det finns flera så googla gärna runt om ni har tid och ork. Mitt kommer från en vegetarisk matkasse för fyra personer:
 
1,5 dl buljongvatten
1 - 1,5 dl mjöl
Blanda ihop till en smet och låt vila i cirka en kvart. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Blanda ner två ägg och finhackad vitkål/spetskål ( cirka en halv spetskål) i Okonomiyakismeten.Värm upp en stekpanna med rikligt med olja. Lägg i en stor slev smet och stek pannkakan gyllene och frasig, 3 - 4 minuter på varje sida. Upprepa tills smeten är slut.
Som jag nämnde ovan kan man ha olika topping. Ni kan testa er fram vad ni tycker är den bästa. Det är gott med sweetchillisås, en starkare majonäs (sriracha mayo) eller annan god sås.
 
 
 /Ec
Mat och Dryck / recept