/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMMER 10 2017

 
 
Den här sommaren har jag läst Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik. Jag kan inte sluta lyssna på den sista delen. Den är så bra och Sandberg har ett språk som håller mig fast. Inte vet jag om jag har befunnit mig i samma situation som Majs dotter har gjort eller om jag minns den tidsperioden som trilogin utspelar sig i. Nu har jag bara någon timme kvar, sedan är det tack och farväl till familjen Berglund. Sorgligt nog!
 
Mitt boktips nummer tio är även den skriven av Kristina Sandberg med titeln "Ta itu. Romanen utgavs av Norstedts förlag första gången år 2003. Boken omfattar 252 sidor och kostar inbuunden 179:- hos Bokus. Den här samtidsromanen finns även i pocket och E-bok och kostar då 63:- respektive 59:-
 
Vad handlar då "Ta itu" om?
". Romanen utspelar sig i slutet av 70-talet i en norrländsk kuststad där Maria lever ett till synes lyckligt och välordnat liv med sin man Anders och deras två barn. Hon jobbar deltid för att kunna studera konsthistoria på distans, men varken Anders eller barnen har någon förståelse för hennes vilja att göra något annat. 

Och distansstudierna i Umeå blir inte riktigt den förlösning hon hoppats på. Maria har svårt att stå emot det tryck som hon upplever från omgivningen. Hennes rädsla för att misslyckas blir allt större, och osäkerheten omvandlas alltmer till destruktivitet. Maria drar sig undan, hon dricker i smyg, som tröst och flykt, och hamnar utanför familjens cirkel. Sammanbrottet kommer sakta men oundvikligt". (Norstedts sida om romanen)

 Några rader hämtade från recensionen om boken i Svenska Dagblade

I sin nya roman Ta itu skriver Kristina Sandberg om en vuxen kvinna, en ung tvåbarnsmor vars tillvaro rämnar. Maria är inte nöjd med sitt inrutade liv. Hon börjar studera, mer för att förverkliga en intellektuell dröm än för att inleda en ny yrkesbana. Hennes instrumentellt lagde make visar ringa förståelse för hennes beslut. Redan i början av boken ser vi huvudpersonens oro, mer en gryende otillfredsställelse än desperation dock.

 
 
/Ec
boktips