/ HEMMET /

DET HÄR BÖR DU GENAST RENSA UT I DITT HEM

 
Då och då får jag "dille" på att röja här hemma. Jag tror att ju äldre jag blir; dessto mer tänker jag att rensa ut sådant jag inte använder eller kommer att använda: Det är också så att jag vill själv rensa upp efter mig, medan jag ännu är i kraft till det. Varför ska andra personer rota i det som varit mitt liv och upptäcka vilken person jag har varit under mitt liv. Vilken stil jag hade, vilken klädsmak jag hade och så vidare. Varför skall någon rota i och kanske till och med läsa mina privatbrev. Hemska tanke! Nej, då är det bäst att jag rensar ut lite då och då. Det finns saker som jag har svårt att slänga - Fina papper, kuvert och kort som jag fått - När det  gäller foton från förr har jag inte samma känsla. De ögonblicken finns ju inom mig- i minnenas arkiv - Ofta finns inte personerna på fotona kvar i livet och ingen känner till dem heller. Tro inte att jag börjar bli trött på livet, men jag vill själv sortera och bevara det jag har glädje av resten av mitt liv. Förutom det här får man bättre plats hemma om man tar sig för att ibland rensa ut sådant som man inte använder.
 
 På tal om det här läste jag en artikel i Femina skriven av Malin karlberg.  I den listas tio saker som är alldeles onödigt att spara: Här återger jag vad man genast kan göra sig av med:
 
"Gammal elektronik Har du fortfarande kvar din första mobiltelefon och dess laddare? Ligger gamla fjärrkontroller, en trasig fax och en analog kamera du inte använt på 10 år i en låda på vinden? Rensa ut dem genast!
 
kningar från förra decenniet Du behöver inte spara varenda faktura och kvitto du någonsin fått. Samla ihop alla gamla räkningar och andra dokument som ligger och skräpar – de tar bara upp plats.
 
Presenter du inte gillar Du behöver inte behålla den där fula ljuslyktan du fick i present för flera år sedan men aldrig har använt. Sälj eller skänk bort den istället.
 
Kläder och skor som inte passar Du vet de där jeansen du inte kommit i på flera år och som bara ger dig ångest? Bara gör dig av med dem.

Instruktionsmanualer Har du en låda full med gamla manualer? Dags att rensa igenom den – och slänga merparten, speciellt de som tillhör prylar du inte ens har kvar längre. De flesta användarmanualer finns dessutom på internet.

Hushållsapparater du aldrig använder Ärligt talat, hur ofta gör du egentligen egen pasta och hemgjord glass? Brukar du verkligen mala dina egna kaffebönor och pressa juice? Ge bort de hushållsmaskiner du aldrig har användning för och plötsligt får du dubbelt så mycket plats i köksskåpen.

Gamla böcker och tidningar  Kommer du någonsin att läsa dem igen? Om svaret är nej är det bättre att ge bort dem.

Dubletter Behöver du två hårtorkar, tre wokpannor och tio paraplyer? Gå igenom förråden och gör dig av med dubbla uppsättningar av sådan du bara behöver en av.

Gammalt smink  Rensa igenom badrummet och plocka bort allt som blivit gammalt och sådant du inte kommer att använda. Glitternagellacket blir inte bättre med åren – inte heller de gamla solskyddskrämerna.

Trasiga saker Det är lika bra att vara ärlig mot dig själv. Om flera år passerat utan att du sytt igen hålet i den gamla koftan eller limmat ihop den där trasiga tavelramen kommer det förmodligen aldrig att ske. Prylar som är trasiga ger dig bara dåligt samvete och du har uppenbarligen klarat dig lika bra utan dem".

 

Före hösten intåg kommer jag att rensa bort ett och annat som bara ligger i byrålådorna till ingen nytta.

 

 /Ec
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
vardagsgöromål, katter