/ KROPP OCH SJÄL /

I ADVENTSTID

 Bild Google
 
Jag har gått in i sovrummet, där min dator står, för att göra ett inlägg. Ännu en adventshelg står för dörren. I år infaller Nobel på söndag - Något som jag inte vill missa.- Den dagen tillhör en av mina dagar på året, då jag låter allt annat komma i andra hand. När jag bodde hemma var Nobel något extra. En forskningens dag  under vilken några av forskarna runt om i världen får tar emot ett pris från vår kungs hand. Inom mig finns nog en gumma som är svag för vackra klänningar, så Nobelfesten älskar jag! Intresset för kläder sviker aldrig. Men det är lite synd att jag känner mig trött och ganska så nere för tillfället. Ingenting är riktigt roligt! Mitt hem ser inte ut som jag önskat, fast jag har adventspyntat och gjort så gott jag har kunnat. Orsaken är att mitt hem är öppet för personal som har olika synpunkter på hur ett hem ska se ut. En del tycker det inte är så viktigt att torka av bordet när de har ätit, några spiller ut lite kaffe på en duk etc etc. Undrar vad som är viktigt för en del av min personal. Har den nya tekniken tagit överhanden vad det gäller samvaro och trivseln hemma.Kanske är det viktigaste att deras "snuttefilt" (alltså mobil eller padda) fungerar till 100 procent..
 
"Varje år den 9 december firas pepparkakans dag, det är dagen på året som årets snällaste koras på Gröna Lund. I många hem är det just idag som det bakas pepparkakor så passa på och gör det du också".(Källa: Temadagar)Men för mig är det en helt annan tradition som hör samman med den 9:e december. Det var just den dagen som lutfisken skulle läggas i ett kar med lut för att den skulle bli färdig till julafton.Hemma hos oss var det en av pappas uppgifter att se till så att lutfisken fanns på julbordet.
 
Lite om lutfisken:
"Proceduren från det att man lägger fisken i lut till dess att man har fisken på matbordet tar över två veckor. Den torkade fisken läggs först i blöt i fem-sex dygn, i kallt vatten som byts en gång om dagen. Den vattenmättade fisken läggs därefter några dygn i nytt vatten tillsammans med lut. Luten som används är en vattenlösning av natriumkarbonat (soda) och kalciumhydroxid (släckt kalk). Därefter avlutas fisken i fem-sex dygn i nytt kallt vatten, som åter byts en gång om dagen. Efter detta kokas fisken försiktigt innan den serveras. Om den inte har avlutats tillräckligt får lutfisk en egenartad, genomskinlig lyster och en dallrande konsistens. Den främsta orsaken till att många inte gillar lutfisk torde vara att de har serverats dåligt avlutad fisk, som alltså har en geléaktig konsistens. Dåligt avlutad fisk krymper åtskilligt vid kokningen, och är den riktigt dåligt avlutad försvinner den helt: det finns bara spad kvar.

Lutfisk är basisk och hjälper därför att neutralisera det överskott av saltsyra som fet mat kan orsaka. Den har, innan den blivit avlutad, ett så högt pH-värde, någonstans mellan 11 och 12, att lutfisk troligen är världens mest basiska livsmedel. När den väl konsumeras har dock pH-värdet genom avlutningen sjunkit avsevärt".(Källa Wikipedia)

Min vän/assistent kan inte klämma in vår lutfiskmiddag under juldagarna, så den får vänta till kanske trettonhelgen. Men vad gör det? Huvudsaken är att jag får min lutfisk! 

 
 
/ Ec
Hälsa / Jul / Psykologi