/ Allmänt /

NOBELDAGEN 2017

Bild: Sveriges Radio
 
Så får jag vara med om denna dag ännu en gång! Nobeldagen 2017 är mycket grå med några varmgrader, ingen snö som lyser upp. Men vad kan man vänta sig då man är bosatt i den här landsändan? Det är bara att gilla läget. Om någon timme sitter jag där, som jag gjort så många gånger förr, och bevittnar när årets omtalade män får ta emot beviset för deras långa forskning ur vår kungs hand. USA är landet som dominerar i år. Senare blir det festernas fest med allt vad det innebär av gala. Undrar vilka klänningar som kommer att bli omtalade i morgon. Hur menyn ser ut etc... Jag vet att huvudkocken kommer från Piteå, Själv ska jag ha anka med rödvinssås, potatiskroketter och brysselkål. Jag ska ha julcider med smak av pepparkaka. Den är riktigt god! Till dessert kommer jag att ha glögg med russinglass on topp. Förrätten åt jag som lunch. Den blev avokado med räkor, svamp och creme fraiche.
 
"Nobelpriset i fysiologi eller medicin:

Amerikanerna Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young får dela på 2017 års Nobelpris i fysiologi eller medicin för sina upptäckter av "molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm", det vill säga den biologiska klocka som växter och djur använder sig av för att styra sin dygnsrytm.

Nobelpriset i fysik:

Årets Nobelpris i fysik går till upptäckten av gravitationsvågor och skapandet av den detektor som möjliggjorde upptäckten.

Priset går till amerikanerna Kip Thorne, Barry Barish och Rainer Weiss.

Nobelpriset i kemi:

Nobelpriset i kemi tilldelas schweizaren Jacques Dubochet, tysken Joachim Frank och britten Richard Henderson.

De tilldelas priset för utvecklingen av kryoelektronmikroskopi, en metod som möjliggör och förenklar avbildningen av biomolekyler.

Nobelpriset i litteratur:

Årets Nobelpris i litteratur tilldelas författaren Kazuo Ishiguro som skrivit bland annat "Återstoden av dagen" och "Berg i fjärran".

"Som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen", lyder en del av motiveringen."(Källa Sveriges Radio)

 
 
/Ec
Om Sverige