/ TV & RADIO /

STJÄRNORNA PÅ SLOTTET - EN KLASSISK TRADITION -

FOTO: HANS MONTELIUS. / SVT
”Stjärnorna på slottet” 2017, från vänster Peter Jöback, Marianne Mörck, Regina Lund, Ann-Louise Hansson och Bosse Parnevik.
 
"Stjärnorna på slottet är en svensk tv-serie som brukar sändas under jul- och nyårshelgen och en bit in i januari. Programmet sändes första gången i SVT1 i januari 2006. Det har fått stor uppmärksamhet i media och haft höga tittarsiffror, något som särskilt gällde säsongen 2012/13. Serien har spelats in på olika slott i Sverige. Programmet går ut på att fem kända personer bor tillsammans på ett slott i fem dygn. Var och en är huvudperson under en dag och bestämmer då vad de fem ska hitta på och äta tillsammans. De andra deltagarna får ställa frågor och veta allt om vederbörandes liv. Programmet vann 2008 Kristallen-priset som Årets underhållningsprogram." (Källa Wikipedia)
 
När Tv4.s " Så mycket bättre" slutar och jag känner mig lite ledsen och saknaden är ganska stor, så tar SVT:s "Stärnorna på slottet" vid, dock utan de fantastiska musiktolkningarna men ändå...Sveriges Television fokuserar på varje deltagares livsberättelser, något som jag njuter av där jag sitter i min tevesoffa. Som jag nämnt tidigare finns det skådespeleri och författarkunskap i mitt blod, därför tror jag att någonstans inom mig finns den där lilla delen av mig som helst av allt skulle stå på en scen eller ha ett eget arbetsrum, där jag fick utöva min konst vilken gör att jag mår bra.
 
Årets deltagare är:
 Bosse Parnevik, 79 år, är komiker och en skicklig imitatör. Slog igenom på 1960-talet och har medverkat i oräkneliga revyer och tv-shower. Far till golfaren Jesper Parnevik. Farfar till artisten Peg Parnevik.
 
Ann-Louise Hanson, 73 år, är sångerska med över 600 låtar på meritlistan. Hon har medverkat i Melodifestivalen 13 gånger, vilket är svenskt rekord, men hon har aldrig vunnit.

Marianne Mörck, 67 år, är operasångerska och skådespelare som utbildade sig på scenskolan i Göteborg i början av 1970-talet. På senare tid har hon medverkat i Wallander-filmerna samt tv-serien "Bonusfamiljen".

Regina Lund, 50 år, är skådespelare och slog igenom stort med tv-serien "Rederiet". Hon är även poet, låtskrivare, författare, konstnär och arbetar i dag även som healer.

Peter Jöback, 46 år, är en av våra stora musikalstjärnor och fick sitt stora genombrott med "Kristina från Duvemåla" och låten "Guldet blev till sand". Han blev den förste europén som spelade titelrollen i "Phantom of the opera" på Broadway i New York. (källa Aftonbladet)

Jag läste någonstans att den här upplagan av deltagare var ett anonymt gäng. Kanske för den yngre publiken, men jag har varit med när var och en av dessa var "super-stars. Usch, är jag verkligen så gammal! Egentligen är ålder bara en siffra. Det som räknas är vad man gör sitt liv till!

Först ut är Peter Jöback. En av mina stora favoriter. Enligt mig har han en strupe av guld. Har sett honom live ett par gånger i julkonsert sammanhang, något som jag har svårt att glömma. Han kan konsten att beröra när han sjunger. Hoppas bara att de inte lägger för stor fokus på det tråkiga han har varit med om, då Peter har sin dag på slottet. Även om det är viktigt och nödvändigt att sådant kommer fram i ljuset, så finns det mycket annat att lyfta fram i en människas liv. Det här är min högst personliga synpunkt.

Jag glädjer mig att slå mig ner framör teven och njuta av ännu en säsong av Stärnorna på slottet i vinterkvällen strax före nyår.

 

 
 
/ Ec

 

 

 

 
 
Folk som jag beundrar / Jul