/ HUSMANSKOST /

ÄT MER OST

Bilder Google
 
I mitt kylskåp finns det alltid en hårdost, men även en mjukost. Om jag tittar i min budget är ost ett dyrt kapitel varje månad, men jag tycket att det här pålägget är gott. Hemma hade vi alltid en bit hårdost och en burk marmelad som vardagspålägg. Då vi veckohandlade inför helgen, köptes ett eller två köttpålägg. Det var så det var, när jag bodde hemma. Nu när jag bor själv, har jag fortfarande osten kvar, men nu också någon grönsak som tomat, gurka eller paprika. Grönsakerna lägger jag på osten. Jag måste erkänna att jag numera också har lyxiga varianter av marmelader eller hjortronsylt för att förgylla vardagen. Hjortronsylt och en god grönmögelost är rena himmelriket.
 
Här är fem bra skäl att äta ost:
1. Det är bra för hjärtat.
En  dansk studie har kommit fram till att personer som äter mycket ost får bättre hjärthälsa och minskar sin risk att dö i förtid.
2. Det motverkar övervikt.
Ost ökar halterna av nyttiga bakterier i tarmen, vilket främjar kaloriförbrukningen, höjer insulinresistensen och förebygger fetma. Personer som äter mycket ost har högre nivåer av smörsyra i tarmen, vilket är kopplat till lägre kolesterolhalter och bättre fettförbränning. Smörsyra är en anti-inflammatorisk fettsyra som kan vrida upp kroppens energiförbrukning, förbättra insulinresistensen och motverka fetma.
3. Ost är rikt på protein. 
För dig som försöker dra ner på snabba kolhydrater är ost perfekt mat, då det i princip enbart består av fett och protein. Toppenmat för dig som äter enligt LCHF eller GI-metoden – eller helt enkelt som försöker att äta mer vegetariskt.
4. Det ger dig friskare tänder.
Att äta en bit ost efter maten ökar salivproduktionen och frisätter ämnen som skyddar emaljen mot angrepp.
5. Det stimulerar fettförbränningen
Ost i allmänhet – men parmesanost i synnerhet – är rikt på kalcium som boostar kroppens förbränning av fett. De som äter 2 200 mg kalcium per dag fördubblar fettförbränningen jämfört med de som bara äter 700 mg kalcium per dag, enligt en studie. Allra bäst är det att kombinera kalcium med att även äta mer d-vitamin – även det kan öka förbränningen! 
 
(Infon till det här inlägget har jag hämtat från må bra)
 
 /Ec
Hälsa / Mat och Dryck