/ HUSMANSKOST /

JAG TYCKER OM SVENSK HUSMANSKOST

Bilder Google
 
Jag är ett stort fan av svensk husmanskost. Kanske har jag fått mitt stora intresse för matlagning enligt äldre modell nedärvt i mina gener.Så långt tillbaka som jag kan minnas, har jag suttit i dörröppningen till vårt kök eller i mormors kök  och sett på när mormor och mamma lagade mat. Det kunde vara både till fest och vardag. Hur dessa två kvinnor behandlade råvarorna med noggrannhet och kärlek. Hos mormor och morfar fanns det ett grönsaksland och ett potatisland. Tala on närodlat, färskt och ekologiskt! De hade också fruktträd, bärbuskar och ett jordgubbsland. Vad mera kunde man begära. När vi for tillbaka till stan på söndagskvällarna, hade vi med oss påsar med diverse saker från trädgården och två rejäla buketter rosor. Det var så vår familj klarade oss. Mamma kunde konsten att laga mat av det mesta och gott blev det också. Idag försöker jag laga mina middagar och gärna mycket,så det blir över för kylen. Tittar gärna om det är något extra billigt, då jag veckohandlar. Grabbarna i "Lyxfällan" skulle gilla det här, för jag vinner ekonomiskt på det. En annan sak: Jag tar till vara på rester som blir över. De blir antingen som en lunch eller ytterligare en middag.
 
"Ordet husmanskost kommer efter husman, ägare till ett litet hus utan tillhörande jord. Begreppet var ursprungligen en sammanfattande benämning på enkel och billig mat som åts på landet, och härrör från att man skiljde på priser till herrskap och tjänstefolk vid gästgivargårdarna. Numera betecknar svensk husmanskost vanligen traditionell svensk mat som har lågt inköpspris, med stort mättnadsvärde eller med andra ord klassisk vardagsmat. Den svenska husmanskostens råvaror är inhemskt svenska – fläsk i alla former, fisk, grova spannmålsvaror samt potatis och rotfrukter. Tids- och omsorgskrävande matlagningsmetoder som redningar och långkok är vanliga.  Företeelsen husmanskost och rätter som kan likna de svenska förekommer även i andra skandinaviska och nordeuropeiska länder. Husmanskosten har under senare tid genomgått en viss renässans sedan kända kockar som Tore Wretman presenterat moderniserade varianter av klassiska svenska rätter.Förenklat och generaliserat består mat i svensk teori av stekt kött, kokt potatis och brun sås".(Källa wikipedia)
 
En av mina favoriträtter, när det gäller svensk husmanskost, är då min vän stuvar makaroner och vi har riktigt fin stekt falukorv till. Vid dessa tillfällen kan jag slicka tallriken! Vi är kanske lite udda i vår smak för vi har ketchup och riven parmesanost över makaronerna. Min vän brukar stuva så jag har ytterligare till en middag. Han är så omtänksam...
 
Här är det ungefärliga receptet till fyra personer:
Ingredienser
 
5 dl makaroner
2 msk vetemjöl
5 dl gräddmjölk
salt och peppar, eventuellt lite muskotnöt och en nypa socker
 

Gör så här:

Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen. Slå av vattnet i ett durkslag och häll tillbaka makaronerna i kastrullen. Rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölk och grädde. Koka under omrörning 3-5 min. Smaka av med salt och peppar.

Man kan ha färska gurkskivor eller en tomatsallad som tillbehör.

 

 
/Ec
 
 
Mat och Dryck / recept