/ LIVETS NJUTNINGAR /

KAFFE ÄR EN NJUTNING

 
 
bild Expressen
 
 
Ny studie, vid Standford Institut, visar att vi som dricker kaffe lever längre. När jag läste det blev jag glad, för jag klarar mig inte utan kaffe. Då blir jag dels irriterad på allt och alla och darrig till max. Kaffe för mig är en njutning, vilket ska drickas i lugn och ro, gärna tillsammans med någon under ett trevligt samtal. Jag förstår att de flesta av oss slänger i oss en mugg kaffe före vi går ut genom ytterdörren på morgonen, på väg till arbetet eller skolan. Annars ska kaffet avnjutas utan någon stress. Då smakar det som bäst. Under den första kaffemuggen för dagen, kan vi ju fundera lite på dagens utformning. 
 
Varför lever vi som pimplar kaffe längre?
"Det är välkänt att koffein associeras med livslängd. Vi har hittat en möjlig orsak till varför det är så. Kaffet motverkar inflammation i kroppen.  Enligt studien är det framför allt dess antiinflammatoriska egenskaper som är nyckeln. Med åldern ökar nämligen nivån av inflammation i vår kropp. Mer än 90 procent av åldersrelaterade sjukdomar som inte smittar kan kopplas till kronisk inflammation. Koffeinhaltiga drycker, som kaffe och te, tycks helt enkelt mota inflammationen i dörren. I teorin innebär detta att kaffe kan förhindra uppkomsten av vissa åldersrelaterade sjukdomar.
 
Ingen mrakelkur 
Kaffe ska inte heller ses som en ungdomens källa som håller oss friska för alltid. Vi har druckit kaffe i många år och många av oss blir ändå sjuka. Därför ska man inte tro att koffein är en mirakelkur. Kopplingen måste undersökas mycket mer innan vi kan säga om och hur kaffet kan användas i behandling och förebyggande Framför allt är det en måttlig mängd kaffe som brukar associeras med hälsofördelar, vanligtvis pratar man om 2-4 koppar om dagen". (källa Hälsoliv i Expressen)
 
 
/Ec
 
 
Hälsa / Mat och Dryck / Passion