/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

"ALLT TAR SLUT EN DAG"

Bild Google
 
Idag lånar jag pappas ord till en nära vän, när de talades vid i telefon den allra sista gången. Pappas ord ljöd: "Allt tar slut en dag"- Det gjorde det för Michael Nyqvist tisdagen den 27e juni 2017. Nyqvists familj lät meddela TT den tragiska nyheten i går kväll och bad media lämna dem i fred. Michael har varit sjuk en tid, men han fortsatte arbeta in i det sista och han hade flera projekt på gång. Den berömda skådespelaren blev bara 56 år. Bara de nära visste om hans sjukdom. Så sent som i januari i år  tog han emot ett pris och då skojade han och sa att han skulle göra en ny grej, men nu vet vi svaret. Det var verklighet. Hans månansikte var på grund av sjukdomen. Han trotsade sin allvarliga sjukdom i mars i år och var med på premiären i Köpenhamn av filmem, som skulle bli hans sista, "Du försvinner".
 
Lite om Michael Nyqvist:
"Michael Nyqvist var adopterad och tillbringade sitt första levnadsår på barnhem. Hans biologiske far är italiensk och har tidigare bott i Marocko. Om sin adoption och om sökandet efter sina biologiska föräldrar berättar han i sin självbiografiska bok När barnet lagt sig.

Han utbildadade sig vid Teaterhögskolan i Malmö. Nyqvist blev första gången känd för allmänheten med den första omgången Beckfilmer 1997–1998, där han spelade polisen John Banck. Han har medverkat i ett flertal Lars Norén-pjäser, bland annat de uppmärksammade Personkrets 3:1 och Skuggpojkarna.

Nyqvist var till sin död en del av den fasta ensemblen på Kungliga Dramatiska Teatern.Hans stora genombrott skedde med rollen som bonden Benny i Kjell Sundvalls Grabben i graven bredvid, en roll han belönades med en Guldbagge för. År 2004 spelade han huvudrollen i publiksuccén Så som i himmelen. Nyqvist spelade även rollen som Mikael Blomkvist i filmatiseringen av Stieg Larssons Millennium-böcker".(Källa Vikipedia)

Susanne Cederberg, en nära vän till Michael Nyqvist sedan runt tio år sedan, gjorde en dokumentär om honom som finns nu på Svt play att se. I den här säger Michael: "Jag blir rädd inför varje nytt jobb, varje ny roll, och känner att jag kommer att dö med den" Michael gick med på att de skulle spela in en dokumentär om honom för ett år sedan. Idag finns filmen kvar.

Om jag skulle välja någon film med den nyss bortgångne skådisen, så skulle det bli "Grabben i graven bredvid", där Michael spelar en bonde. Jag blir fångad av hans uttrycktssätt. Han använde hela sitt ansikte för att få fram olika känslor. En annan film som jag får gåshud av är "min så kallade pappa" Michaels verktyg var hans eget ansikte. Jag kommer att skaffa "den allvarsamma leken" och ha den i mitt filmarkiv.

Idag sörjer hela filmvärlden en stor, duktig och omtyckt vän, men alla vackra minnen finns kvar. Än en gång har cancern kommit i vägen för någon som hade så mycket mer att ge. Det är så orättvist men så är livet. "Allt tar slut en dag", men vi vet inte när. Kanske är det tur att vara ovetande... 

Kära Michael, tack för allt du gav mig!

 

 
/Ec
Folk som jag beundrar / PORTRÄTT / svensk film, svenska skådespelare