/ HEMMET /

Att RENGÖRA MOBILEN

Bild Google
 

Allt som är på dina fingrar hamnar också på din mobiltelefon. Och på dina fingrar finns otroligt mycket bakterier, även om du är noggrann med att tvätta händerna.

De flesta bakterierna är ofarliga, men mobiltelefoner kan bland annat föra vidare förkylningsvirus och vanlig magsjuka.

Det kan vara bra att rengöra mobilen då och då. Och inte bara att torka av skärmen med tröjan. Visst ser skärmen renare ut, men faktum är att du bara sprider bakterierna.

För att rengöra din mobil på bästa sätt ska du följa tillverkarens instruktioner. Men normalt sett kan du använda en mikrofibertrasa och en rengöringssprej som är gjord för elektronikprylar. Spreja aldrig direkt på mobilen, utan spreja trasan och torka sedan av din telefon.

Har du inte sådan sprej kan du torka av skärmen med desinfektionsservetter (om ytan klarar det). De tar död på bakterier och förkylningsvirus. Har du en telefon med knappsats kan du göra rent den med tops doppad i sprit.

 Tre tips som minskar bakterier på mobilen:

  • Använd handsfree i stället för att lägga telefonen mot kinden. Kom ihåg att göra rent snäckan också.
  •  Tänk på var du lägger telefonen. Lägg den till exempel inte på handfatet när du går på en offentlig toalett.
  • Låna inte ut telefonen, åtminstone inte till en person som är snuvig. 
 
Därför ska du inte ta mobilen med på toaletten:

Enligt en undersökning som telekomföretaget 3 gjort tar hela åtta av tio mobilanvändare med sig telefonen in på toaletten. 70 procent uppger att de till och med surfar när de sitter där. Värst är 70- och 80-talisterna där 80 respektive 85 procent toalettsurfar.

Den allra värsta telefonen hade mer än tio gånger mer bakterier än vad hygienexperten ansåg var acceptabelt. Och, inte nog med det, den hade även 170 gånger för höga nivåer av en speciell sorts tarmbakterie som finns i avföring. Flera mobiler hade också E-colibakterier (en annan tarmbakterie), stafylokocker (kan orsaka matförgiftning) och salmonellabakterier.

Oavsett om du tvättar händerna så tar du ju i telefonen sen igen. Och håller den mot ansiktet och munnen. Bakterierna åker fram och tillbaka och till slut blir man sjuk. Faktum är att både toalettsitsen och spolknappen har färre bakterier än din mobil.

All info har jag hämtat från Today.com/Expressens Leva & Bo

 

 /Ec

 

 

den nya tekniken