/ KROPP OCH SJÄL /

BÄDDA SÄNGEN KAN GÖRA ATT VI MÅR BÄTTRE

Bild: Google
 
Ibland är det lustigt hur det kan komma sig med saker och ting. När jag öppnade min mailbox igår morse hade jag mitt vanliga veckomail från Olof Röhlander. Han kallar sina mail för "veckans peptalk". Vem som helst kan prenumera gratis på de här peptalks. Den här veckan handlar texten om "Varför bädda sängen". Samma ämne som jag tog upp i mitt senaste inlägg fast ur ett annat perspektiv. Röhlander berättar vad man inom den mentala träningen kallar "triggers" och "locus of control" och vad det har med sängbäddande att göra.
 
Vad är då "locus of control" eller "kontrollens utgångspunkt"?
" Begreppet syftar till att beskriva huruvida man upplever att kontrollen över sitt liv ligger inom eller utanför sig själv, Att ha en yttre ”locus of control” skapar en stark känsla av offermentalitet, eftersom ens upplevelse av livet – inklusive ens problem – kommer från utsidan. En muslim som råkar ut för problem kommer därmed fråga sig själv: ”Vem gjorde så här mot mig? Vem behöver förändra sig för att jag ska må bättre?”."( källa Metapedia)
 
Så här säger Olof Röhlander om det här begreppet i veckomailet: "Människor som upplever att det här kommer inifrån, det vill säga att de själva styr sitt liv till mångt och mycket, mår ofta bättre än andra som känner att de blott är en spelpjäs som flyttas runt på någon annans bräde. 
 
Han vill hävda att ett sätt att öka känslan av inre kontroll är att bädda sin säng. Det är ingen slump att man inom armén är så noga med att göra detta. Att ha en bäddad säng skapar en känsla av att du har koll på läget. Vaknar du på morgonen och inte vet var du ska börja för att du har så mycket i huvudet; starta med att bädda sängen."
 
Lite om triggers:
"Den andra orsaken till det är så bra att bädda sin säng, är att det kan fungera som en trigger, det vill säga det sätter igång andra aktiviteter som annars också lätt skulle ha skjutits upp till senare. Så fungerar det åtminstone för mig. Bäddar jag bara min säng så blir snart även disken urplockad och mailen besvarad. Gör jag det inte lockas jag att ta det där senare och istället krypa ned i sängen igen.
 
Därför skulle jag säga att ett av de bästa sätten att starta sin dag efter att man har klivit upp, är att bädda sin säng. Det skapar dels en känsla av att du har kontroll över ditt liv. Dessutom triggar det lätt igång fler saker som du vill få gjorda. Att det sedan är snyggt med en bäddad säng gör inte saken sämre".(Källa Ur ett av Olof Röhlanders peptalk vecka 26 2017)
 
Olof Röhlander och jag är eniga att det skapar en känsla av att jag har kontroll över mitt liv, då jag bäddar sängen på morgonen. Det här hjälper till att andra saker också blir gjorda som du önskar. Jag anser att det skapar en skön känsla inombords - När vi är nöjda med oss själva, så mår vi bättre -
/Ec
 
 
 
 
Psykologi