/ TV & RADIO /

EN NYHET OM PROGRAMMET SOMMAR I P1

Bild Sveriges Radio
 
Igår fick vi veta vem som ska vara årets sommarpratare. Det här programmet som jag har älskat/älskar sedan slutet på 1960-talet. Jag satt i min älskade sommarby, Snårestad, i en solstol med en transistorradio ute på gräsmattan hos mormor och morfar.Tänk så längesedan! Idag vet inte unga människor vad en transistorradio är, men just då var det en dröm att kunna ta en radio med sig ut. Nu för tiden har var och en av oss en mobil i vår ficka eller i handen. På det sättet är vi ständigt anträffbara - på gott och ont - Mobilen är inte bara en telefon, den innehåller också hela vårt liv. Vi kan sköta det mesta med hjälp av den här tekniska grej, skriva in viktiga saker, lyssna på den musik vi gillar, lyssna på ljudböcker/läsa e-böcker. Kolla vädret, tidstabeller. Tänk vad den nya tekniken har gått framåt! 
 

Den här sommaren blir det för första gången möjligt att lyssna på dagens Sommarvärd redan från klockan 07 – då släpps nämligen poddversionen av Sommar i P1.

Sommar är en av få kvarvarande lägereldar i vårt land och väldigt många tycker om att lyssna på direktsändningen klockan 13. Vi gläder oss åt att en stor och växande skara lyssnar på Sommar som podd. I år kan man välja att lyssna på dagens Sommarpratare redan till frukost,

Enda sedan 2005 har det varit möjligt att höra programmet i efterhand – något som uppskattas av lyssnarna. Varje år ligger Sommar i toppen på listorna över mest lyssnade poddar. I en undersökning 2016* angav motsvarande nära 2,5 miljoner personer att de någon gång har lyssnat på Sommar i P1 som podd. 

Om Sommar i P1:

Sommar i P1 är ett av Sveriges Radios flaggskepp. Idén till programmet kom från Tage Danielsson som då var chef för Radiounderhållningen och programmet har sänts sedan 1959. Idag har Sommar i P1 en miljonpublik i FM och efterhandslyssningen ökar för varje år. Sommar i P1 är den svenska poddradions lokomotiv.

På försommaren presenterar programchefen Bibi Rödöö årets 58 Sommarvärdar vid en direktsänd presskonferens. Det är Sveriges Radios största presskonferens och intresset från media är stort. Sommarvärdarna utses av Sommars namnkommitté och namnen är fram till presskonferensen en väl förborgad hemlighet.

Programserien inleds alltid på midsommardagen och avslutas i mitten av augusti. Under sommaren recenseras Sommarprogrammen dagligen i ett flertal dagstidningar och programmens innehåll omskrivs ofta i press. Sommar är en av få kvarvarande ”lägereldar” i Sverige.

Sedan 2007 reserveras ett sändningsdatum till Lyssnarnas Sommar då den person som lyssnarna helst vill höra blir värd för ett Sommar mitt i juli.

 Självtror jag inte att jag kommer att lyssna på Sommar under min frukost, inte heller under mitt träningspass på morgonen före dagpersonalen kommer. Vill hålla fast vid traditionen under tidig eftermiddag. Kanske jag lyssnar på podden när jag har en paus i hyreshusets stora trädgård. Sommar i P1 är alltid ett av mina guldkorn i tillvaron. Det programmet hoppas jag P1 sänder länge ännu. Det är en unik programidé vilken är värd att ta vara på.
 
All info i inlägget har jag hämtat från Sveriges Radios  hemsida om Sommar i P1.
 

/Ec

 

 
 
Mina favoritprogram / den nya tekniken / sommarkänsla